NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Gevonden dier langs A28 was wilde wolf

14 maart 2017

De wolf die begin maart langs de A28 ter hoogte van Veeningen dood werd aangetroffen, is afkomstig uit een roedel wilde wolven in Duitsland. Het gaat om een gezond jong mannetje van ongeveer anderhalf jaar oud uit de roedel 'Cuxhaven' in de regio Nedersaksen.

Het jonge dier was in goede conditie. De afstand van de roedel waaruit de wolf afkomstig is tot de plaats waar het dier begin maart dood werd aangetroffen is hemelsbreed ongeveer 200 kilometer.

Soort- en herkomstbepaling op basis van DNA
Uit DNA-analyses, uitgevoerd om de soort en herkomst van het dier te bepalen, kwam naar voren dat het gaat om een wolf. Vanuit de samenwerking met het Duitse Senckenberg werd vastgesteld dat er bovendien een volledige DNA-match was met een wolf die in oktober 2016 werd waargenomen op basis van een keutelmonster in het noorden van de deelstaat Niedersachsen, nabij Cuxhaven, circa 250 kilometer verwijderd van de vindlocatie op de A28. Het doodgevonden dier betreft dus een mannelijke wolf, afkomstig uit de Duitse Cuxhaven-roedel.

Onderzoeker Arjen de Groot: “Hoewel niet van alle roedels in Duitsland DNA-gegevens beschikbaar zijn, was dat voor dit individu wel het geval, wat maakte dat we het DNA-profiel tot een bekend individu en ook tot een roedel konden herleiden”.

Maaginhoud
Ook de maaginhoud van het dier werd onderzocht. Deze woog 190 gram en bevatte vacht- en skeletfragmenten die afkomstig bleken te zijn van een Europese haas (Lepus europaeus).

De sectie op het dier en het DNA-onderzoek werd uitgevoerd door het Dutch Wildlife Health Centre in samenwerking met Wageningen Environmental Research.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet