NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Milieubesparende sleepdoek met GPS wint innovatieprijs

7 februari 2007

Telers Jan en Rob Meeuwissen uit Gastel ontvingen op 1 februari jl. op het symposium Schoon Water voor Brabant de innovatieprijs voor hun unieke combinatie van sleepdoek met GPS (Global Positioning System). Volgens de jury levert juist de combinatie van beide nieuwe technieken een grote bijdrage aan de reductie van milieubelasting van bestrijdingsmiddelen. Jan en Rob Meeuwissen besparen 20% bestrijdingsmiddel en verminderen de milieubelasting van het water met 90%.

De sleepdoek bestaat uit verende parallellogrammen en een stevig geel doek en wordt aan de spuitboom gemonteerd. De sleepdoek verzekert een gelijkmatige verdeling van het middel over het gewas en geeft minder drift. In 2003 is de sleepdoek met succes geÔntroduceerd in het project Schoon Water. De werking is uitstekend en toepassing levert een sterke reductie van gebruik en milieubelasting. Inmiddels zijn zeven systemen in gebruik binnen het project. Jan en Rob Meeuwissen -een van de eerste gebruikers in Nederland- bedachten dat door het toepassen van GPS op de spuitmachine met sleepdoek het mogelijk is zonder overlap ziektegevoelige gewassen als aardappelen te bespuiten. Zij verwachten met de in Europa unieke combinatie een verdere vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen te realiseren.

Naast de sleepdoek maken de 350 agrariŽrs en loonwerkers die meedoen aan het project Schoon Water gebruik van allerlei andere milieuvriendelijke maatregelen variŽrend van waarschuwingssystemen tot mechanische onkruidbestrijding. Voor zijn zelfgebouwde schoffel voor de onkruidbestrijding in schorseneren ontving Jan Coppelmans de 2e prijs. Jan Smolders kreeg de 3e prijs voor zijn zelfgebouwde combinatie van rijenspuit en schoffelsysteem. De 350 deelnemers voeren de gewasbescherming op een grondwatervriendelijke manier uit, zodat het grondwater ook in de toekomst geschikt blijft voor de winning van drinkwater. Inmiddels voeren zij de maatregelen uit op 2600 hectare binnen de zeer kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden en op 4500 hectare buiten deze gebieden.

Doel van het project is het terugdringen van het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen in zes zeer kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden. In Budel, Waalwijk, Vessem, Nuland, Macharen en Helvoirt doen inmiddels 350 telers en loonwerkers mee! De uitvoering is in handen van CLM en DLV Plant.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet