NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

VROM wil veilig gebruik van biociden

26 januari 2007

Een groot deel van de bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw (biociden) wordt gebruikt zonder dat de risico's voor mens en milieu bekend zijn. Staatssecretaris Van Geel (milieu) wil daarom meer inzicht in de mogelijke risico's van biociden. Het is van belang dat deze stoffen veilig kunnen worden toegepast. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Om een beter zicht te krijgen op het gebruik en de risico's van biociden, zal onderzoek worden gedaan naar het gebruik van biociden. Er zijn duidelijke signalen dat biociden gebruikt worden, zonder dat bekend is wat de risico's zijn. Om te bepalen of deze stoffen veilig kunnen worden toegepast, moeten zij zo spoedig mogelijk worden beoordeeld. De meest risicovolle stoffen zullen het eerst worden onderzocht. Deze beoordeling wordt uitgevoerd door het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB).

Veel biociden zijn nog niet beoordeeld door het CTB. VROM vindt het van belang dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt en wil daarom de toelatingsprocedure vereenvoudigen. Streven is dat bij toepassingen waarvoor een biocide nodig is, er een veilig en effectief middel beschikbaar is. Voor de biociden waar risico's bestaan op resistentie moet het gebruik van biociden worden beperkt.

Biociden zijn bestrijdingsmiddelen die ook in en om het huis worden gebruikt. Het gaat om bijvoorbeeld aangroeiwerende verven, insecticiden, houtconserveringsmiddelen, desinfecterende middelen en ongediertebestrijding. Biociden hebben als voordeel dat ze bijvoorbeeld rot of bederf kunnen voorkomen, maar als nadeel dat ze ook een gevaar kunnen opleveren voor mens en milieu.

Zie Beleidsprogramma Biociden

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet