NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeearenden ontdekken Drents-Groningse natuurgebieden

6 febr 2007

Sinds enkele weken verblijven enkele -jonge - zeearenden in de kop van Drenthe en het aangrenzende deel van Groningen. Vogelaars zien de vogels in de buurt van het Schildmeer, het Zuidlaardermeer, het Leekstermeer, het Paterswoldse Meer en het Friese Veen. Natuurmonumenten hoopt dat de vogels een voorbode zijn van meer mooie dieren.

Natte natuur
De komst van de zeearenden in het Drents-Groningse grensgebied zegt veel over de kwaliteit en kansen van deze gebieden. Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties proberen die kwaliteit nog verder te vergroten. Zo gaan ze de gebieden uitbreiden en goed inrichten. Het natuurgebied rond het Leekstermeer en de Peizer- en Eeldermaden wordt zo ingericht dat het overtollig water kan bergen. Zo gaan veiligheid en natuur hand in hand. De natuur profiteert hiervan, wie weet zijn overwinterende zeearenden en grote zilverreigers de voorbode van andere bijzondere dieren in deze omgeving. Bever, kraanvogel en roerdomp zijn van harte welkom!

Vliegende deur
De zeearend is de grootste roofvogel van Noord-Europa. Zijn bijnaam ‘vliegende deur’ heeft de vogel te danken aan zijn rechthoekige vleugels. De spanwijdte van de vleugels is 230 tot 265 centimeter, en in de lengte meet de vogel 77 tot 92 centimeter. Een volwassen zeearend heeft een witte staart, een lichte kop en een grote, bleekgele snavel. De zeearend is afhankelijk van grote aaneengesloten natte natuurgebieden om zich te vestigen. Dagelijks legt de roofvogel afstanden van 30 tot 40 kilometer af, op zoek naar voedsel. Boven groot, open water maakt hij jacht op vissen, ganzen en eenden.

Komt dat zien
Eén van de zeearenden laat zich met wat geluk zien vanaf de wandeldijk rond Polder Camphuys of vanuit de vogelkijkhut in het Friese Veen. Vooral voor zonsondergang loopt u de kans om het dier te zien als hij naar zijn slaapplaats vliegt. Beide plekken zijn te voet te bereiken via landgoed Vennebroek aan de Hoofdweg in Paterswolde.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet