NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Genomineerden prijsvraag Boerenland - Vogelland

27 feb 2007

Kaantjes en raandjes voor de vogels langs de boerensloot. Mus-senhotels voor de huismus en op poldersafari om weidevogels te zien. Deze en 14 andere voorstellen zijn genomineerd voor de prijsvraag ‘Geef Boerenlandvogels een kans!’. De prijsuitreiking vindt plaats op de Dag van de Boerenlandvogels op 10 maart in Lunteren.

Agrarische natuurverenigingen, vogelwerkgroepen, boeren en burgers hebben in totaal 59 projectvoorstellen ingediend om mee te dingen naar een prijs. In totaal is  60.000,- prijzengeld beschikbaar. De prijsvraag is een initiatief van de Coalitie Boerenland - Vogelland om boeren en vogelbeschermers te ondersteunen bij het tot uitvoering brengen van veelbelovende initiatieven ter bescherming van boerenland-vogels.

De coalitie, een samenwerking tussen Landschapsbeheer Neder-land, De Landschappen, Natuurlijk Platteland Nederland en Vogelbe-scherming Nederland, is blij met het aantal inzendingen. Uit het hele land zijn voorstellen binnengekomen.

Er is veel aandacht voor landschapsinrichting en -beheer zoals vogeloa-ses op erven van boeren en burgers, ‘kneuenbosschages’ in Groningen, toegankelijke erven voor de boerenzwaluw in Brabant en aantrekkelijke akkerranden voor boerenlandvogels op Wieringen. In Drenthe en in de bollenstreek in Zuid-Holland wil men bestuurders en beleidsmakers beter bekendmaken met boerenlandvogels. In Overijssel vraagt men met een ‘Rood-voor-rood met veren’ regeling aandacht voor nestgelegenheid. Op Texel wil men mogelijkheden voor akkervogels onderzoeken en in Zuid-Holland verder experimenteren met ‘greppelplasdras’ voor weidevogels. Met een ‘Groninger Struikplantdag’ en een ‘Poldersafari’ bij Amsterdam worden de boerenlandvogels in de schijnwerper geplaatst.

De jury, onder leiding van hoogleraar Agrarisch Natuur- en Landschaps-beheer prof. dr. Geert de Snoo, maakt de winnaars bekend op de Dag van de Boerenlandvogels op zaterdag 10 maart in Lunteren. Op deze dag wordt ook een balans gegeven van de stand van zaken rond akker-vogels, weidevogels en vogels van het kleinschalige cultuurlandschap en is er een informatiemarkt met stands van diverse organisaties.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet