NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Voorlichtingsfolder over Jacobskruiskruid

3 juli 2007

Het is de schrik van veel vee- en paardenhouders: Jacobskruiskruid. De laatste jaren is er veel onrust ontstaan over de opmars van dit voor graasdieren giftige kruid. Reden voor de provincie om een brochure uit te geven over de verschillende soorten kruiskruid en adviezen over het beheer van de plant. De folder is te vinden op het internet.

Dieren die teveel Jabobskruiskruid binnen krijgen, kunnen gezondheidsproblemen oplopen. De gifstoffen van de plant worden uit het bloed gehaald en in de lever opgeslagen. De lever kan het gif niet afbreken en daarom hoopt het op. Dieren kunnen hier uiteindelijk aan sterven. Vooral paarden blijken gevoelig, maar ook voor koeien, schapen, geiten en varkens kan het binnenkrijgen van te veel gifstoffen van Jacobskruiskruid ernstige gevolgen opleveren.

Ongeschikt hooi
Jacobskruiskruid heeft gele bloemen en wordt ongeveer 30-100 cm hoog. De plant is een waardevolle nectar- en stuifmeelleverancier en de Jacobsvlinder is geheel afhankelijk van de plant. Grazende dieren mijden van nature het kruid vanwege de onaangename geur en de bittere smaak, maar eenmaal gemaaid verliest de plant deze afwerende eigenschappen. Ook hooi waarin veel Jacobskruiskruid zit, is ongeschikt voor vee.

Folder
Landschap Noord-Holland heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland een folder gemaakt. De provincie wil met de folder vee- en paardenhouders en natuurbeheerders wijzen op de gevaren en de mogelijkheden om het kruid onder controle te houden. Wie verstandig met het kruiskruid in zijn grasland omgaat, hoeft geen problemen te verwachten. Door zorgvuldig maaien, afvoeren en uittrekken kan de plant worden teruggedrongen. De folder is te downloaden op zowel www.noord-holland.nl (onder digitaal loket) als www.landschapnoordholland.nl .


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet