NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Sloopkogel door nieuwbouwplannen bedrijventerreinen

16 okt 2007

Een groene sloopkogel stootte vanmiddag op Het Plein in Den Haag dertig bouwborden voor nieuwe bedrijventerreinen omver. Met deze sloopactie onderstreept Milieudefensie haar oproep aan de Tweede Kamer om een tijdelijke stop in te voeren op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Vandaag behandelen de Tweede Kamerleden de begroting van het ministerie van Economische Zaken (EZ) behandelen. De Kamerleden ontvingen uit handen Milieudefensie en lokale bewonersgroepen een _recycle-de-ruimte-pakket_ aan, met daarin aanbevelingen voor nieuw beleid.

Uit de begroting van Economische Zaken spreekt geen enkele twijfel over het huidige bedrijventerreinenbeleid. De maatschappelijke verontwaardiging over de de wildgroei aan nieuwe terreinen lijkt volledig langs minister Van der Hoeven heen te zijn gegaan. Daarom roept Milieudefensie de Tweede Kamer op, de minister tijdens de begrotingsbehandeling uit te dagen zich in te zetten vr het opknappen van bestaande terreinen, en voor een rem op de aanleg van nieuwe terreinen.

De dertig omgestoten bouwborden staan voor concrete projecten voor nieuwe bedrijventerreinen. Op het laatste bord dat overeind bleef staan, staat een oproep aan de Kamer: 'Recycle de ruimte', oftewel: hergebruik de verouderde bedrijventerreinen. Voorzitter van de Tweede Kamercommissie EZ, mevrouw Kraneveldt-van der Veen, woonde de actie samen met andere commissieleden bij. Zij gingen in gesprek met woordvoerders van drie bewonersorganisaties die zich verzetten tegen nieuwe bedrijventerreinen in hun omgeving: Rikki Kolkman (Baanstee Noord-Nee!, Purmerend), Jim de Blank (Stop maintenancevalley, Woensdrecht) en Martin vd Jagt ( RBT-nee, Apeldoorn)

De aanwezige Kamerleden reageerden positief op de actie van Milieudefensie. _Deze oproep is niet aan dovemansoren gericht_, zei Pauline Smeets (PvdA). _We zullen de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen op de Kameragenda zetten_.

Milieudefensie voert dit najaar campagne onder de slogan _Spaar het landschap, Recycle de ruimte_. In die campagne staan dertig bedreigde landschappen centraal. Op die plekken gaat Milieudefensie samen met lokale bewonersorganisaties protestborden plaatsen. De landelijke aftrap daarvoor is op 27 oktober, in Apeldoorn. Met de campagne roept Milieudefensie kabinet en parlement op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de instelling van een herstructureringsfonds.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet