NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

MNP maakt einde aan groene illusies, Balkenende moet nu leiderschap tonen

20 nov 2007

Stichting Natuur en Milieu roept premier Balkenende op om leiderschap te tonen en niet langer weg te lopen voor pijnlijke maatregelen. In het op 13 november 2007 gepubliceerde rapport 'Nederland en een duurzame wereld' maakt het Milieu en Natuur Planbureau een einde aan de illusie dat we met het huidige beleid het milieu kunnen redden.

Het rapport van het MNP prikt een paar groene luchtballonnen door. Zo wordt opnieuw duidelijk dat de weg naar grootschalige inzet van biobrandstoffen zonder strenge duurzaamheidscriteria een doodlopende is. Deze gaat ten koste van de voedselproductie en de toch al sterk verminderde biodiversiteit. Ook zal er echt wat gedaan moeten worden aan de groeiende vleesconsumptie die leidt tot een afname van planten- en diersoorten in landen als BraziliŽ.

Wat Natuur en Milieu betreft moet het kabinet zich gaan inzetten voor een halvering van de vleesconsumptie in de komende jaren. Het heffen van accijns op vlees is daarbij een eerste stap die nu gezet moet worden. Het MNP maakt verder duidelijk dat het huidige Europese emissiehandelsysteem niet werkt. Natuur en Milieu ziet hierin een duidelijk signaal dat het kabinet zich moet verzetten tegen nieuwe kolencentrales en snel een Klimaatwet in moet voeren.

Het MNP maakt pijnlijk duidelijk dat vrijwillige gedragsverandering, technische aanpassingen en het huidige beleid te weinig opleveren. De Nederlander kijkt naar de overheid en vraagt deze stevig de regie in handen te nemen om uit deze impasse te komen. Volgens Natuur en Milieu is het de hoogste tijd dat Balkenende groen leiderschap gaat tonen en het milieubeleid in een hogere versnelling schakelt.

Het goede nieuws van het MNP is dat om de gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot twee graden maar enkele procenten van het in 2040 verdubbelde mondiale BBP nodig is. Economisch gezien is het redden van het milieu dus nauwelijks een uitdaging te noemen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet