NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Provincie Brabant plaatst wildspiegels

22 feb 2008

De provincie Noord-Brabant plaatst langs vier provinciale wegen wildspiegels. Dit moet de verkeersveiligheid ten goede komen ťn reeŽnlevens redden. Het gaat om het Land van Altena (N283), tussen Hoogerheide-Putte (N289), Reusel-Eersel (N269) en Eindhoven-Helmond (A270). Bij laatstgenoemde heeft verkeersgedeputeerde Cora Steffens vandaag de eerste spiegels vastgeschroefd.

De wildspiegels lijken op molentjes die door het blinkende effect van koplampen, wild moeten afschrikken en ervan weerhouden om de weg over te steken. In Duitsland en Denemarken heeft men hiermee goede ervaringen. Ze worden op bermpaaltjes, aan beide zijden van de weg aangebracht en staan 25 meter van elkaar verwijderd.

Brabant herbergt zoín 9000 van de 14.000 reeŽn in Nederland. Jaarlijks gebeuren er in Brabant zoín 700 (geregistreerde) ongelukken waarbij wild (reeŽn voornamelijk) zijn betrokken. In werkelijkheid is dit aantal vele malen hoger. Veel aangereden wild vlucht, soms gewond, in nabijgelegen bossen. Deze ongelukken worden niet geregistreerd.

Voorlopig worden alleen deze vier provinciale wegen voorzien van wildspiegels. De wildbeheerder houdt het aantal, de plaats en de omstandigheden van het valwild (aangereden reewild) bij zodat een objectief beeld tot stand kan komen wat betreft de werking van de reflectoren.†Na een jaar wordt bekeken of de spiegels effect hebben gehad.

Eerder is gebruik gemaakt van blinkende plaatjes die langs de weg geplaatst werden. Door opspattend vuil water verloren deze spiegels al snel hun werking.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet