NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeearendjongen Oostvaardersplassen zijn mannetje en vrouwtje

27 mei 2008

De Zeearendjongen in de Oostvaardersplassen geringd. Dit is het derde jaar dat het zeearendpaar in het natuurgebied jongen voortbrengt, maar voor het eerst zijn het er twee. Het ene jong weegt inmiddels 4,2 kilo en is een vrouwtje. Het andere jong weegt 3,5 kilo en is een mannetje.

Zeearendvrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. De dieren verkeren in goede gezondheid. Het ringen, en het bijbehorende onderzoek, duurde in totaal anderhalf uur. Vogels worden geringd om meer informatie te krijgen over verspreiding, vestiging en leeftijd. Het was geen eenvoudige opdracht om de zeearenden te ringen. Dit jaar namen de zeearenden een nieuw nest in gebruik, dat midden in het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen ligt. Het is een stevig nest met een diameter van 1,75 m aan de bovenkant en een diepte van 1,60 m. De boswachters van Staatsbosbeheer hadden een kano nodig om het nest te bereiken. Vervolgens klom een boswachter met behulp van een ladder in de boom en werden de jongen naar beneden gehaald. Daarna werden de jongen gewogen, gemeten en geringd. Daarna werden de jongen weer teruggezet in het nest. Uit ervaring van buitenlandse deskundigen weten we dat een zeearendjong geen hinder ondervindt van het ringen.

De jongen zijn van een goed herkenbare kleurring voorzien. Om de linkerpoot zit een zilverkleurige ring, voor het mannetje is dat code AH 40 en voor het vrouwtje AH 41. Om de rechterpoot zit een roestvrijstalen ring van het Vogeltrekstation Arnhem en een oranje ring, een zogenaamde landsring. Vogelaars met goede verrekijkers en telescopen zullen er geen moeite mee hebben deze ring af te lezen. Door het doorgeven van waarnemingen wordt meer inzicht verkregen in de verspreiding van deze bijzondere broedvogel.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet