NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Amsterdam krijgt nieuwe postzegelparken

30 mei 2008

Amsterdammers kunnen vanaf vandaag bepalen waar in de stad nieuwe parkjes worden aangelegd. Het gaat om postzegelparkjes, ofwel miniparkjes: kleine, vooral groene ontmoetingsplekken. Wethouder Marijke Vos roept inwoners op om de komende maand plekken uit te kiezen waar nog parkjes kunnen komen.

De actie begint vandaag. In het Parool worden 22 mogelijke locaties voor nieuwe postzegelparken afgebeeld. Via de website www.amsterdam.nl/postzegelpark (of per post) kunnen Amsterdammers bepalen waar de nieuwe postzegelparken moeten komen. Een onafhankelijke jury kiest vijf winnende locaties uit de creatieve inzendingen. Daar worden dan ook echt postzegelparken aangelegd, en de winnaars kunnen meepraten over het ontwerp. Daarnaast kunnen ook nieuwe locaties worden aangewezen.

Postzegelparken?
Postzegelparken zijn kleine recreatieve buitenruimten. Veel is er niet voor nodig: een ruimte van tien bij tien is al een kans. Denk aan brede trottoirs, versteende pleintjes en kades. Of aan bestaande parkjes en speelplekken waar nu niemand komt. De gemeente Amsterdam wil deze plekken aantrekkelijk maken door groen aan te leggen en bankjes rond of tussen de bomen te plaatsen. Of door een speeltoestel, een fontein of een kunstwerk.

Uitnodigende postzegelparken zijn goed toegankelijk, ze grenzen aan een voetgangersroute en zijn autovrij. Amsterdam heeft veel plekken die aantrekkelijke postzegelparken kunnen worden.

Met postzegelparkjes wil de gemeente de leefbaarheid verbeteren en zorgen dat inwoners zich betrokken voelen. "Groen is onmisbaar voor de stad. Juist in een compacte stad als Amsterdam hebben mensen dat in hun nabije omgeving nodig," aldus wethouder Marijke Vos. "Met een actie als postzegelparken werkt de gemeente aan leefbaarheid en groen, zichtbaar en direct om de hoek."

De jury
De jury bestaat uit Simon Vinkenoog (schrijver/dichter), Ronald Hooft (interieurontwerper en Paroolcolumnist) en Hetti Willemse (PvdA-raadslid en initiatiefnemer postzegelparken).

Zij lichten hun keuze toe op vrijdag 27 juni tijdens de prijsuitreiking. De winnaars worden door wethouder Marijke Vos bekend gemaakt.

Achtergrond
Het college van B&W van Amsterdam heeft in 2008 geld voor buurtparken beschikbaar gesteld. Eerder dit jaar is in overleg met de stadsdelen besloten om de inwoners van Amsterdam te betrekken bij het kiezen van de locaties daarvoor. De Dienst Ruimtelijke Ordening start met deze verkiezing de actie om de komende jaren minstens 5 postzegelparken aan te leggen die een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de openbare ruimte.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet