NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Mileudefensie organiseert congres tegen veefabrieken

12 juni 2008

Woensdag 18 juni vinden in Arnhem twee congressen over megastallen plaats. De voorstanders komen bijeen onder de noemer ‘Landelijk Platform Megastallen’. Milieudefensie bundelt de tegenkrachten en organiseert het ‘Landelijk congres tegen veefabrieken’. Bewonersgroepen uit het hele land zijn hierbij aanwezig. Naast het inhoudelijk programma worden onder meer foto’s getoond van de landschappen die door de bouwplannen bedreigd worden.

Het congres van de voorstanders wordt georganiseerd door Elsevier Congressen onder de titel ‘kansen en ruimte voor intensieve veehouderij’. In het programma wordt de brede maatschappelijke kritiek op de bouwplannen voor megastallen volledig genegeerd. Zo komen de milieubeweging en verontruste omwonenden niet aan het woord. Milieudefensie biedt daarom een podium waarop de nadelen van de megastallen belicht zullen worden. Beide congressen vinden pal naast elkaar plaats: de voorstanders komen bijeen in congrescentrum Musis Sacrum in Arnhem, de tegenstanders slaan - letterlijk - hun tenten hiernaast op.

Op het programma van het Landelijk congres tegen veefabrieken staan onder meer inleidingen van hoogleraar agrarische bedrijfstechnologie Peter Groot Koerkamp (WUR) en veehouderijdeskundige Bert van der Berg van de Dierenbescherming. In een rondetafelgesprek wordt ingegaan op lokale actiestrategieën. Milieujurist Frank Scheffer geeft in een workshop uitleg over juridische instrumenten om megastallen te weren. In een politiek debat gaan Kamerleden en Statenleden van diverse politieke partijen in op de rol van de overheid. Met strobalen en foto’s van de bedreigde gebieden wordt de sfeer van het landelijk gebied opgeroepen. Enkele fotogenieke Miss Piggies zijn aanwezig om voor aanvang van beide congressen belangstellenden te behagen. De tegenstanders sluiten hun congres af met een kookdemonstratie van topkok Eric van Veluwen van Landgoed Rhederoord en een door hem verzorgde biologische lunch.

Milieudefensie beheert het landelijk meldpunt varkensflats, voor omwonenden van geplande megastallen. Het meldpunt is een reactie op het volledig ontbreken van informatie over bouwplannen bij de overheid. Inmiddels zijn via het meldpunt 80 verschillende bouwlocaties in kaart gebracht. Samen zijn ze goed voor ruim 800.000 varkens en 5 miljoen kippen. Lokale uitschieters zijn de dorpen Vroomshoop in Overijssel (drie etagestallen met in totaal 65.000 varkens), Middenmeer in Noord-Holland (1.620.000 slachtkuikens op één locatie) en Grubbenvorst in Limburg (1.300.000 kippen en 35.000 varkens op meerdere verdiepingen).

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet