NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Klimaatverandering zet in Nederland stevig door

31 juli 2008

De opwarming in West -Europa en dus ook in Nederland gaat veel sneller dan gemiddeld over de hele wereld. Dat is een van de conclusies in het rapport 'Toestand van het klimaat in Nederland 2008' van het KNMI. Staatssecretaris Tineke Huizinga nam het rapport vanmiddag in ontvangst.

Volgens staatssecretaris Huizinga bevestigen de cijfers dat Nederland voor een grote uitdaging staat voor de omvang en het tempo van klimaatverandering. Dit vraagt om nationaal beleid dat is gericht op de lange termijn. In het Waterplan dat Huizinga eind 2008 presenteert wordt hiervoor de basis gelegd. Ondertussen werkt Verkeer en Waterstaat aan de waterveiligheid door rivieren de ruimte te geven en de dijken te verbeteren. Ook heeft Huizinga de Deltacommissie de opdracht gegeven zich te buigen over de bescherming van de Nederlandse kust en het achterland op de lange termijn. De commissie presenteert in september haar bevindingen.

In De Bilt is de temperatuur tegenwoordig zo'n anderhalve graad hoger dan rond 1950; twee keer zoveel als de stijging van de wereldgemiddelde temperatuur. Uit onderzoek door het KNMI blijkt dat de snellere opwarming geen toeval kan zijn en waarschijnlijk niet veroorzaakt wordt door natuurlijke schommelingen. Het gebied dat sneller opwarmt strekt zich uit over een groot deel van Europa.

Vrijwel alle seizoenen waren de afgelopen vijf jaar warmer dan normaal. Dit warmere klimaat leidt ook tot meer neerslag. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag is in Nederland de afgelopen eeuw met 18% toegenomen.

Het klimaatrapport van het KNMI is onderdeel van een serie die om de vijf jaar verschijnt. Kijk voor het complete rapport en meer informatie op de website van het KNMI.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet