NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Het concept van de 'Groene Stad' vraagt andere benadering van de ontwikkeling van steden

28 okt 2011

Annemarie Jorritsma benadrukte in haar toespraak van de prijsuitreiking van Entente Florale dat het concept van de 'Groene Stad' vraagt om een andere benadering van de ontwikkeling van steden. “Niet alleen de bouwwereld, projectontwikkelaars, architecten en politiek hebben het voor het zeggen als het gaat om de stedelijke ontwikkeling, ook de groenwereld moet hierbij een belangrijke rol spelen. En waarom niet de gebruikers zelf, zoals de inwoners en de kinderen!”

Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), gaf duidelijk haar visie op het belang van het groen in de gemeente. Zij legde de nadruk op het belang van samenwerking met de inwoners bij het beheer. Op basis van enkele wijkbijeenkomsten in Almere over beheer constateerde ze dat dit onderwerp heel sterk leeft onder de bewoners. De belangstelling was veel groter dan bij bijeenkomsten over een thema als jeugd en veiligheid.
“Ik mag hieruit de voorzichtige conclusie trekken dat het onderwerp ‘Beheer in uw buurt’ leeft onder de inwoners”, zo zei Jorritsma.

Tip aan gemeenten
En als goede tip aan andere gemeenten zei Jorritsma: “Er zijn tal van burgerinitiatieven ontstaan in Almere. Deze initiatieven zetten we ook in de etalage. Om andere inwoners te motiveren mee te doen. Om samen de kwaliteit van de eigen woonomgeving te verbeteren.”


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet