NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Protest tegen overbodige aanleg nieuwe bedrijventerreinen

24 maart 2006

Vanaf vanochtend 10.30 uur kraken zo'n vijftig actievoerders van Milieudefensie een leegstaand pand op het verouderde bedrijventerrein Rijnhaven in Alphen aan den Rijn. Op het pand hangt een spandoek met de tekst: 'Stop volbouwen Groene Hart. Er zijn lege panden zat.' De actie van Milieudefensie is een protest tegen het huidige beleid van gemeenten en provincies om steevast nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen zonder de oude op te knappen.

In het Groene Hart is bijna de helft (47 procent) van de bedrijventerreinen verpauperd. De leegstand is groot. Desondanks willen gemeenten en provincies nieuwe bedrijventerreinen aanleggen in de polders van het Groene Hart. 'Dat is pure ruimteverspilling en in strijd met het beleid om de natuur in dit Nationaal Landschap zoveel mogelijk te sparen,' zo stelt Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie.

Uit een in vorig jaar september verschenen onderzoek van STOGO onderzoek+advies blijkt dat alleen al in de Oude Rijnzone tweederde van de plannen voor nieuwe bedrijventerreinen kan worden geschrapt als verouderde terreinen worden opgeknapt.

Het gekraakte pand wordt ingericht als tijdelijke werkplaats. De komende week maakt Milieudefensie daar protestborden die op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april op 21 door bouwplannen bedreigde plekken in het Groene Hart worden geplaatst. Op 31 maart verlaat Milieudefensie het bezette pand.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet