NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Tentoonstelling Greenpeace in gigantisch diepzeenet op Museumplein

12 mei 2006

Greenpeace toont deze vrijdag een tientallen meters groot diepzeenet op het Museumplein in Amsterdam. Bij de bodemvisserij in de diepzee brengen dit soort enorme sleepnetten grote schade aan. In het 40 bij 70 meter grote net is een tentoonstelling ingericht, die laat zien hoe bijzonder en hoe kwetsbaar het leven in de diepzee is. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid zich sterk maakt voor een verbod op de diepzeebodemvisserij in internationale wateren (high seas bottomtrawling). De organisatie reist met het net langs elf Europese landen om de noodzaak van een moratorium te laten zien.

Het leven in de koude en donkere diepzee gaat ontzettend traag. Vissoorten planten zich pas na enkele tientallen jaren voort en vinden hun voedsel in wouden van duizenden jaren oude koudwaterkoralen. Het leven in de diepzee concentreert zich rond de onderwaterbergen, waar het meeste voedsel te vinden is.

Vissers hebben de rijkdom bij onderwaterbergen ook ontdekt. Elke dag slepen bodemvissers hun zware netten over zo'n 1500 vierkante kilometer zeebodem en verpulveren alles in hun weg. De vernietiging van het leven in onze internationale wateren gaat in een razend tempo. Gezien de trage groei in de diepzee is deze verwoesting vrijwel onherstelbaar. Veel van deze dieren en planten zijn onbekend, we weten bijvoorbeeld meer van de maan dan van de diepzeebodem. Volgens biologen leven er rond de ruim 30.000 diepzeebergen in de wereld miljoenen nog onbekende soorten. Hier worden soorten vernietigd nog voor ze zijn ontdekt.

Het zijn wereldwijd nog geen 300 schepen uit een beperkt aantal landen die de verwoestende sleepnetten voor de diepzee gebruiken. Meer dan de helft van deze schepen komt uit Europa, voornamelijk uit Spanje, Frankrijk en Denemarken. De opbrengst van de diepzeebodemvisserij in internationale wateren bedraagt slechts 0,5 procent van de jaarlijkse mondiale visvangst. De ecologische gevolgen zijn daarentegen enorm.

Volgens wetenschappers hoort deze vorm van visserij tot de meest destructieve vispraktijken van deze tijd. Zo'n 1500 wetenschappers uit 69 verschillende landen hebben de VN opgeroepen om deze visserij te verbieden. Greenpeace ondersteunt deze oproep samen met een groot aantal andere organisaties van de Deep Sea Conservation Coalition. Op 15 mei staat Greenpeace met het net in Brussel, om de Europese ambtenaren direct aan te spreken.

"Het is belachelijk dat zo'n kleine industrie zulke enorme gevolgen heeft voor de kwetsbare natuur onder water", zegt Farah Obaidullah, campagneleider Oceanen van Greenpeace. "De klok tikt door. Nederland moet voor de VN-vergadering in juni over diepzeevisserij stelling nemen tegen deze verwoestende praktijk, net als Oostenrijk en Zweden al hebben gedaan."

Details: Vrijdag 12 mei tussen 12.00 en 19.00 uur op het Museumplein in Amsterdam.
Zie voor meer informatie over de Europese tour van het diepzeenet www.greenpeace.nl/stopdeklok

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet