NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Natuurmonumenten evalueert vijf jaar afschotvrij Deelerwoud

4 juli 2006

Natuurmonumenten heeft het vijf jaar durende experiment om in het Deelerwoud geen herten meer te schieten geŽvalueerd. De belangrijkste aanbeveling is het experiment met vijf jaar te verlengen. Het experiment levert veel informatie over een vrije groepsontwikkeling op. De ontwikkelingen zijn wel in gang gezet, maar nog niet afgerond. Jaarlijks vindt er afschot van herten en wilde zwijnen plaats op de Veluwe. Dit gebeurt vooral om schade in de bosbouw en landbouw te voorkomen en uit het oogpunt van verkeersveiligheid.

Steeds meer edelherten
Sinds het beheer van de groep dieren is gestaakt, is het aantal edelherten in het Deelerwoud toegenomen van 49 dieren in 2001 tot 172 dieren in 2006. De samenstelling van de edelherten gewijzigd van een overwicht aan mannelijke dieren naar een overwicht aan vrouwelijke dieren. Hierdoor paren sinds 2002 de herten in het Deelerwoud.

Toename damherten
Het aantal damherten is toegenomen van 86 in 2001 tot 144 in 2006. Ook bij deze diersoort is vooral het aantal vrouwtjes toegenomen. De toename van het aantal edelherten en damherten lijkt nog niet aan haar eind te zijn. De conditie van de dieren is goed en ze benutten nog niet volledig de aanwezige voedselbronnen.

ReeŽn
Natuurmonumenten beheert de afgelopen twintig jaar niet de reeŽn in het Deelerwoud. Het aantal reeŽn is in overeenstemming met de natuurlijke draagkracht van het gebied, waar sinds 2001 ongeveer 45 leven.

Rapport downloaden
Lees voor meer informatie het rapport 'Experiment Deelerwoud - 2001 - 2006'.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet