NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Van Geel sluit kerncentrale niet uit

14 juli 2006

De kans is aanzienlijk dat er in 2016 een nieuwe, ultramoderne kerncentrale in Nederland operationeel is. Dat liet staatssecretaris Pieter van Geel vrijdag weten vanuit de Finse hoofdstad Helsinki. Hij baseert zijn optimisme onder meer op een gesprek dat hij heeft gehad met de topman van de ABN AMRO, Rijkman Groenink.

De staatssecretaris sprak onlangs met de bestuursvoorzitter van ABN AMRO over de energievoorziening in de toekomst en de eventuele bereidheid van de bank om te participeren als geldschieter. Behalve ABN AMRO heeft het Zeeuwse energiebedrijf Delta ook belangstelling getoond. De juristen van Delta zijn volgens Van Geel op dit moment aan het onderzoeken hoe een vergunning voor een nieuwe kerncentrale eruit zou moeten zien.

De staatssecretaris bezoekt in Finland onder meer een in aanbouw zijnde kerncentrale in de buurt van Helsinki. Deze hypermoderne centrale kost drie miljard euro en levert per jaar 1680 megawatt aan stroom. Volgens de staatssecretaris kan de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland niet langer worden uitgesloten met het oog op de wereldwijde klimaatverandering.

Na 2012 moet er tussen de 15 en 30 procent minder kooldioxide worden uitgestoten in de Europese Unie. Om die doelstelling te kunnen halen is kernenergie de laatste jaren steeds nadrukkelijker in beeld gekomen. Van Geel: 'Je kan die optie niet schrappen, juist vanwege het milieu.' Eerder heeft Van Geel al laten weten dat er drie mogelijke locaties zijn voor een nieuwe kerncentrale: Delfzijl, de Tweede Maasvlakte en Borssele, waar nu al een kerncentrale staat. Een locatie aan de kust ligt het meest voor de hand in verband met het gebruik van koelwater. Verder zal een nieuwe kerncentrale aan strikte voorwaarden moeten voldoen in verband met de veiligheid, het terrorisme en de opslag van radioactief afval. Na de zomer komt de bewindsman met een brief over de voorwaarden waaraan de bouw van een kerncentrale moet voldoen. Van Geel: 'Een nieuwe kerncentrale bijvoorbeeld moet zo veilig zijn dat een Airbus 320 erop kan neerstorten zonder dat de centrale gevaar loopt.'

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet