NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Brandweer 'blust' vleermuizen

25 augustus 2006

Honderden vleermuizen overwinteren in bunkers
Natuurmonumenten maakt meer bunkers in Zeeland geschikt voor vleermuizen. In Slotbos Haamstede en de Zeepeduinen liggen tientallen bunkers, in een deel daarvan overwinteren verschillende vleermuizensoorten. Uit tellingen van de Zoogdierenwerkgroep Zeeland blijkt dat in Slotbos Haamstede jaarlijks bijna vijfhonderd vleermuizen overwinteren, waaronder de niet veel voorkomende franjestaart en baardvleermuis.

Droog is dood
Met subsidie van de provincie Zeeland zijn in de afgelopen maanden de forten aangepast voor de vleermuizen. Deze bijzondere zoogdieren zijn gevoelig voor uitdrogen tijdens het overwinteren. Daarom is een hoge luchtvochtigheid van levensbelang. Door bunkers beter af te dichten wordt tocht voorkomen en stijgt de luchtvochtigheid. Ook het aanbrengen van een laagje water zorgt voor verbetering.

Brandweer in de weer
Ook heeft de brandweer Schouwen-Duiveland in zes bunkers water gespoten. Om een paar centimeter water te verkrijgen is in totaal 10.000 liter water gebruikt! Natuurmonumenten is ontzettend blij met de inzet van de vrijwillige brandweer van post Haamstede.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet