Natuurnet uw kennismakelaar 

 

 

Doel behaald 2021 soortenjaar Nationaal Park Nieuw Land

28 jun 2021

Begin dit jaar is het 2021 Soortenjaar gestart. Het doel: minstens 2021 soorten planten, dieren, schimmels en (korst)mossen tellen in Nationaal Park Nieuw Land. Bijna 1.500 waarnemers hebben samen meer dan 50.000 waarnemingen ingevoerd. Van 2021 verschillende soorten is het doel behaald, al halverwege het jaar! Hieruit blijkt de rijkdom van het jongste nationaal park van Nederland en dat laten we graag zien.

2021e soort en topscorers
Degene die uiteindelijk de 2021e soort heeft gevonden, verdient een vermelding. Peter Wetzels is de gelukkige! Hij is aangesloten bij de soortenorganisatie FLORON. Deze organisatie coördineert het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland. Met inventarisatieprojecten ontdekt FLORON waar planten voorkomen en hoe het met ze gaat. Met maar liefst 18 vrijwilligers waren ze afgelopen weekend in de Lepelaarplassen en Oostvaardersplassen. Om ook daar waarnemingen te doen voor het Soortenjaar. Een eervolle vermelding krijgen topscorers vader en zoon Ton en Victor Eggenhuizen die samen meer dan 800 soorten vonden. Ook Ico Hogendoorn, Jan Paul Jongejans, Frank Böink en Jack Windig scoren hoog. Door in het Hollandse Hout op zoek te gaan naar nachtvlinders. Zonder hen was het behalen van het doel niet zo snel gelukt.

Soortenorganisaties telden hard mee
In het Nationaal Park hebben verschillende soortenorganisaties zich ingezet om het doel te bereiken. âIn het 2021 Soortenjaar wilden we de natuurlijke rijkdom van het Nationaal Park Nieuw Land nóg beter in beeld brengen. Delen met een breed publiek. Dat is zeker gelukt! Zo zijn we onder andere met Landschapsbeheer Flevoland op zoek gegaan naar slangen en hebben nachtvlinderaars meer dan 200 soorten vlinders waargenomen. Ook in de tweede helft van het jaar komen er nog organisaties inventariseren.â zegt Wout Neutel, provinciehoofd Staatsbosbeheer Flevoland.

Samen zaaien om te oogsten
Er zijn drie natuurorganisaties werkzaam in Nationaal Park Nieuw Land. Staatsbosbeheer, het Flevo-landschap en Natuurmonumenten zijn eigenaar en beheerder van de natuurgebieden en doen onderzoek. Gedeputeerde Harold Hofstra: âFlevoland kent enorm veel plant- en diersoorten. Het gaat niet alleen om de voor de hand liggende soorten zoals vogels en planten, maar ook om microscopisch kleine schimmels, korstmossen, vissen en insecten.â Gedeputeerde Michiel Rijsberman vult aan: âWe zijn erg trots dat het doel is bereikt en benieuwd wat er dit jaar nog meer voor nieuwe soorten in Nationaal Park Nieuw Land worden ontdekt. Alle dank dan ook aan alle deelnemers. Om deze mijlpaal te vieren kan je gratis een zaaivel voor bloemen ophalen bij de bezoekerscentra of online aanvragen via nationaalparknieuwland.nl. Plant het velletje in je eigen tuin en doe mee!

Activiteiten in de zomer
Ook deze zomer kunt u erop uitgaan met familie, vrienden of met deskundige hulp tijdens één van de activiteiten van Nationaal Park Nieuw Land. Ga op avontuur in het Wilgenbos, op ontdekkingsreis naar de Marker Wadden of ontdek samen met een gids de vogels van de Oostvaardersplassen. Laten we samen onderzoeken hoeveel nog niet registreerde soorten we kunnen ontdekken dit jaar!
Hoe hebben we het doel gehaald

Bezoekers zijn uitgenodigd om mee te doen en zich in te schrijven als âwaarnemerâ. Het stappenplan hiervoor staat op nationaalparknieuwland.nl/2021soortenjaar. Alle waarnemers zijn aangemoedigd om hun waarnemingen op waarneming.nl te plaatsen. Experts (vertegenwoordigers van âsoortengroepenâ) waren welkom om op bepaalde dagen inventarisaties te doen in delen van Nationaal Park Nieuw Land. De partners van Nationaal Park Nieuw Land zijn: het Flevo-landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, het Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat, provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Almere. Zij faciliteren deze experts onder andere door (delen van) hun gebieden open te stellen en interessante routes in de natuurgebieden aan te bieden.