Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       




(adv.)           

Klanttevredenheidsonderzoek of reputatieonderzoek
geeft adviesbureaus zicht op verbetermogelijkheden.

Boomkwekers duiken in de wondere wereld van de wilde bijen

16 juni 2016

Boomkwekers kunnen met eenvoudige maatregelen de leefomstandigheden verbeteren voor wilde bijen en andere nuttige insecten in hun boomkwekerij. Dit bleek uit de workshop ‘Wilde bijen in de boomteelt’ van 16 juni georganiseerd door gemeente Alphen aan den Rijn, Stichting Greenport Boskoop en CLM. Wilde bijen, die solitair leven, hebben een belangrijke rol in de bestuiving van landbouwgewassen, en ook in bepaalde teelten van de boomkwekerij. Er bestaan bijna 360 soorten wilde bijen in Nederland, maar minstens de helft gaat in aantal achteruit. Om deze trend te keren sloten Stichting Greenport Boskoop, Hoogheemraadschap Rijnland en Gemeente Alphen aan den Rijn vorig jaar een Bee Deal om de leefomgeving van wilde bijen te verbeteren. De workshop maakte deel uit van de Bee Deal.

Eenvoudige maatregelen, zo veel mogelijk diversiteit
Boomkwekers bieden met hun bloeiende gewassen al veel voedsel aan de bijen, stuifmeel en nectar. De kwekers kunnen de leefomstandigheden voor de bijen verder verbeteren met eenvoudige maatregelen in hun boomkwekerij. Naast inzaaien van bloemrijke randen, bloeiende groenbemesters en het aanplanten van een lang bloeiende vuilboom (Rhamnus), een echte bijenboom, is ook nestelgelegenheid belangrijk. Dat kan in de vorm van het ophangen van bijenhotels, maar ook het laten liggen van takken en houtachtig materiaal op overhoekjes. Dezelfde maatregelen zijn ook goed voor plaagbestrijdende insecten, zo vertelde Wilco Dorresteijn (Delphy) tijdens zijn presentatie over natuurlijke plaagbestrijding: “Wat goed is voor de bij, is goed voor alle organismen. Hoe meer diversiteit, hoe beter.”

Belang wilde bijen in boomteelt
Wilde bijen hebben een belangrijke functie in de bestuiving van landbouwgewassen. Zo ook in de boomteelt. Er bestaan meer dan 360 wilde bijensoorten in Nederland, maar minstens de helft van de wilde bijenstand is in aantal achteruitgegaan. Menno Reemer, insectenspecialist van Stichting EIS vertelde: “Veel wilde bijen hebben een specifieke bloem en nestelgelegenheid nodig binnen 500 meter van hun nest. Dat maakt hun vraag specifiek, en hierdoor kwetsbaar.” Tijdens de workshop, die plaatsvond op de Sortimentstuin in Boskoop, werden meerdere bijen en hommelsoorten waargenomen op bloeiende heesters.

De zweefvlieg, multifunctionele topper
De wilde bijenwereld blijkt vol verrassingen. En meer nog de wereld van de nuttige insecten die op de bijen willen lijken, zoals de zweefvliegen. Elke boomkweker wil wel de zweefvlieg hebben in zijn boomkwekerij is de conclusie van de middag. De zweefvlieg is zowel nuttig als bestuiver als bestrijder van bladluis. Dat is twee vliegen in één klap.

Samenwerking gemeente Alphen aan den Rijn en Stichting Greenport
Ook Marcel van der Veen, van de gemeente Alphen aan den Rijn, nam deel aan de workshop. “Samen met de kwekers willen we kleine maatregelen bedenken en uitvoeren om meer nestelgelegenheid te maken. Ook het beheer van de bloemrijke bermen is onderwerp van gesprek. Hoe kunnen we dit beheer verbeteren voor de wilde bijensoorten, zonder dat we de boomkwekerij met ongewenste kruiden in de weg zitten? Door onze kennis te bundelen wordt ook Boskoop een goed leefgebied voor wilde bijen en andere bestuivers.”