Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Reekalfjes reddingsteam in actie

6 juni 2017

De natuur is de vaste woonplaats voor talloze dieren. Tijdens de voorjaarsmaanden zijn veel van deze vaste bewoners extra actief. Vogels broeden, libellen en vlinders sluipen uit om te vliegen en veel zoogdieren krijgen hun jongen. Bij natuurbeheer is in deze periode daarom extra aandacht vereist. Daarom gaan de beheerteams samen met vrijwilligers op pad om voor de maaiwerkzaamheden uit op zoek te gaan naar reekalfjes.

Reekalveren
Reeën hebben hun paartijd rond augustus. Ze zijn daarna de hele winter drachtig en krijgen hun jongen in mei en juni. Voor de geboorte van het reekalf zoeken ze een rustige schuilplaats uit. De strategie van een ree is namelijk: verstoppen. Meestal werpen ze een tweeling, die verscholen blijven in de vegetatie. De moeder blijft zorgen voor de reekalfjes maar laat ze steeds achter om de positie niet te verraden en zo gevaar te vermijden. Na enkele weken is de zoogtijd voorbij en sluiten de reekalveren volledig aan bij hun moeder.

Reekalfjes reddingsteam
Als schuilplaats voor reekalfjes zoeken reeën soms hoog gras uit. In sommige graslanden die door boeren vroeg gemaaid moeten worden, kunnen dan reekalfjes verscholen liggen. Daarom hebben terreinmedewerkers en vrijwilligers van Utrechts Landschap het reekalfjes reddingsteam opgericht. Ze gaan dan voordat er gemaaid wordt op zoek naar reekalfjes in het hoge gras. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de boeren die graslanden van Utrechts Landschap pachten en enkele boeren uit de omgeving.

Hoe gaat het reddingsteam te werk?
Vlak voordat er gemaaid wordt, loopt het team in een rechte lijn door het veld. De reekalfjes worden nauwkeurig aan de bosrand gelegd zodat de moeder haar kleine weer terug kan vinden. Een erg secuur werkje, waarbij het reekalfje niet met blote handen aangeraakt mag worden. Als de geur van het jong niet meer herkend wordt kan de moeder het jong afstoten. Een andere werkwijze is het plaatsen van stokken met zakken in het veld om de moeder ree en haar jongen af te schrikken. Het plaatsen van een kooitje over het reekalfje moet er voor zorgen dat machines daaromheen maaien.

Vroege Vogels radio had speciale aandacht voor het reekalfjes reddingsteam en ging mee op zoektocht. In de uitzending van zondag 4 juni is te horen hoe het reekalfjes reddingsteam te werk gaat. Terugluisteren kan op vroegevogels.vara.nl/media/373398 (0:30:00 - 0:40:00).