Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Overijssel geeft boerderij weg voor twee jaar

7 maart 2017

Op 9 en 10 maart organiseert de Provincie Overijssel een zogenaamde VAB-athon: een ideeënmarathon voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Plaats van actie is de leegstaande en te vergeven boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren, gemeente Ommen. De belangstelling is groot. Zo’n 75 teams pitchen hun idee voor een kansrijke nieuwe invulling van deze boerderij. De invulling staat vrij, maar moet passen bij het landschap en de geschiedenis van de omgeving. En het liefst ook geschikt zijn voor andere leegstaande boerderijen. Vijf teams gaan door naar de finale op 17 mei. De winnaar mag twee jaar lang in de boerderij zijn idee verder uitwerken.

Leegstand neemt toe
Leegstand in het buitengebied neemt snel toe. Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot 2030 maar liefst 3.000 boerderijen leegkomen. Dat is een derde van het totaal. Overijssel zoekt daarom samen met andere partijen naar nieuwe invullingen voor leegstaande boerderijen. Gedeputeerde Monique van Haaf: "Het wordt hoog tijd om nieuwe functies te bedenken voor leegstaande boerderijen. Alleen op die manier houden we het buitengebied aantrekkelijk en leefbaar".

VAB-athon uniek
De VAB-athon, onderdeel van het project Buitenkansen, is een uniek experiment, waarbij Overijssel een brede uitnodiging doet om met vernieuwende ideeën en oplossingen te komen. "Omdat de beste ideeën vaak van onderaf komen”, aldus Van Haaf. Bovendien is het uniek dat Overijssel voor twee jaar een boerderij ‘weggeeft’ om het winnende team verder zijn idee te laten uitwerken. De provincie ondersteunt dit met expertise en doet tegelijkertijd de nodige kennis en inzichten op als input voor nieuw beleid.

Publiek welkom
Vrijdag 10 maart om 13.00 uur strijden de tien overgebleven teams van de VAB-athon voor een plek in de finale op 17 mei. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de Spijkerweg 1 in Stegeren.