Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Opnieuw naderen Duitse wolven de Nederlandse grens

27 juni 2017

Op 11 juni 2017 is bij het Duitse Meppen een wolf vastgelegd op een cameraval. Dit is een logisch gevolg van de uitbreiding van wolven in Duitsland en met name in Nedersaksen. Aangezien wolven flinke wandelaars zijn, zou het kunnen dat deze wolf Nederland bezocht heeft of gaat bezoeken.

De wolf liep tussen Haren en Meppen voor de cameraval, op zo’n 15 kilometer van de grens met Drenthe. Het gaat hierbij om een dusdanig goede foto dat door Duitse wolvenexperts bevestigd kon worden dat het hierbij om een wolf gaat. Deze wolf is één van de, naar schatting, meer dan 100 wolven die in Nedersaksen leven. Mede door Europese bescherming van wolven zijn er inmiddels elf wolvenroedels in de aan Nederland grenzende deelstaat. De nieuwste roedel bevindt zich nabij Goldenstadt, op zo’n 90 kilometer van de Nederlandse grens.

Dit verhoogt ook de kans dat wolven naar Nederland toe lopen. Meerdere wolven uit Duitsland zijn de afgelopen jaren in Nederland gesignaleerd. Wolven staan bekend als stevige wandelaars; ze kunnen makkelijk 50 kilometer per nacht afleggen en er zijn gevallen bekend waarbij jonge wolven meer dan 1000 kilometer liepen vanuit hun ouderlijke roedel op zoek naar hét beste plekje om een nieuwe roedel te starten.

Het zien van een wolf is spannend, maar niet gevaarlijk. Hoe je dan moet reageren? Volgens wolvenexperts is de beste reactie: spring een gat in de lucht en maak een foto. Wolven zijn namelijk zo schuw dat ze mensen en onvoorspelbare situaties vermijden. Hierdoor is het zeer zeldzaam om een wilde wolf in levenden lijve te zien, maar niet onmogelijk. Neem dan ook gelijk een foto en geef deze waarneming door via de website van Wolven In Nederland. Belangrijk hierbij is dat u zo goed mogelijk opschrijft wat u heeft gezien, waar de waarneming gedaan werd en dat u zoveel mogelijk beeldmateriaal van uw waarneming meestuurt. Zonder foto of video is het helaas onmogelijk om met zekerheid vast te stellen dat het een wolf was.
Meer informatie

Wolven In Nederland.nl