Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Noord-Hollandse natuurvrijwilligers goed gemutst aan de slag

26 okt 2017

Noord-Hollandse natuurvrijwilligers doen hun werk met plezier, zijn erg gemotiveerd en geven hun werk gemiddeld een 7,6. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek naar de tevredenheid onder 1000 natuurvrijwilligers.

In Noord-Holland zijn ruim 14.000 vrijwilligers werkzaam in de natuur. Het werk van natuurvrijwilligers is erg belangrijk en onmisbaar. Ze zijn actief betrokken bij beheer, educatie, monitoring of bescherming van natuur en landschap. Samen verzetten zij het werk van ruim 504 fulltime beroepskrachten. Daarom stimuleert en steunt de provincie het werk van de vrijwilligers in de natuur.

Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur) “Onze natuurvrijwilligers zijn goud waard. Ze helpen bij het toegankelijker maken van natuur en recreatieterreinen. Ook zorgen zij voor versterking van de biodiversiteit en geven ze voorlichting en houden toezicht. Ze maken hun handen ook echt vies door te plaggen of te hooien. Ik ben erg blij en trots dat de vrijwilligers heel tevreden zijn. Daar plukt onze natuur de vruchten van. ”

Meer opleiding en communicatie gewenst
Bijna alle vrijwilligers (96%) doen het vrijwilligerswerk met plezier en vinden de resultaten van hun inspanningen belangrijk. Ze zijn tevreden over de werkzaamheden zelf (cijfer: 8). Maar ook de motivatie voor het werk is groot bij de vrijwilligers (cijfer: 8,1). Het laagste cijfer (6,9) dat door de vrijwilligers werd gegeven was voor de mogelijkheden voor training en scholing. Zij hebben behoefte aan groene training, willen beter planten of dieren leren herkennen en meer kennis opdoen over natuurbeheer. Dit gaan de natuurorganisaties aangrijpen om het aanbod van www.degroeneacademie.nl uit te breiden.

Grootste groene vrijwilligersactie van Nederland
Op 4 november vindt de Landelijke Natuurwerkdag plaats. Iedereen die meer wil weten over groen vrijwilligerswerk is van harte welkom. Meer informatie op www.natuurwerkdag.nl

De opdracht voor het onderzoek werd gegeven door: Landschap Noord-Holland, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, PWN, Staatsbosbeheer, Waternet en het Amsterdamse bos. Via het programma Betrekken bij Groen ondersteunt de provincie Noord-Holland het werk van de vrijwilligers. Kennisinstituut Movisie heeft het onderzoek uitgevoerd.