Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Zuid-Holland kiest voor een groene en waterrijke leefomgeving

27 juni 2018

Een gezonde leefomgeving en een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Zuid-Holland: met deze visie voor ogen slaan overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties de handen ineen om Zuid-Holland te vergroenen. Op 22 juni vond de startbijeenkomst van de inspraakperiode op deze visie plaats. De provincie Zuid-Holland nodigt iedereen van harte uit om op de visie te reageren.

Gedeputeerde Han Weber zei bij de bijeenkomst in de Fokker Terminal in Den Haag: “Wat ontzettend mooi dat we hier met zoveel partijen bij elkaar zijn. Ik hoop dat we deze energie kunnen vasthouden om in de komende jaren de gevarieerde natuur in Zuid-Holland verder uit te breiden. Want dat is dé manier om het leefklimaat in de steden te verbeteren, zowel voor de inwoners als voor de planten en dieren.”

‘Ons’ Zuid-Holland
Driehonderd vertegenwoordigers van organisaties vanuit de hele provincie hebben het afgelopen jaar hun antwoord gegeven op de vraag: wat wordt ‘ons’ Zuid-Holland? Zij willen een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving om in te wonen en te werken, en die toegankelijk is voor iedereen. Met natuur en landschap die begint bij de voordeur en zich uitstrekt tot de kernen van natuurgebieden. Want meer groen bevordert een gezonde leefstijl en helpt welvaartsziektes voorkomen.

Netwerk van water en groen
Op basis van deze ambities keken de deelnemers tijdens de startbijeenkomst vooruit naar de komende jaren. De betrokkenen willen stad en ommeland beter met elkaar verbinden via een netwerk van water en groen, de zogenaamde ‘groenblauwe leefomgeving’. Daarmee verbetert het leefklimaat in de steden en worden de stiltekernen in natuurgebieden ontlast. Ook gaan zij burgerinitiatieven versterken en de biodiversiteit vergroten. Het agrarische landschap wordt veerkrachtig, gevarieerd en duurzaam.

Uw mening telt!
De gezamenlijke visie op een groen en waterrijk Zuid-Holland is opgesteld door driehonderd partijen. Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van deze visie? Stuur uw reactie uiterlijk 1 november 2018 (maar eerder is beter) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eind 2018 worden de inspraakreacties besproken in de Provinciale Staten en wordt de definitieve visie vastgesteld. Alle betrokken partijen verwerken de opgaven uit de visie in een uitvoeringsagenda. Daarin komen concrete voorstellen en projecten die samen leiden tot aanzienlijke extra investeringen in water en groen. Alleen al de provincie investeert nu op jaarbasis ruim 200 miljoen euro in een groen en waterrijk Zuid-Holland.
Meer informatie