Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Lancering Gedragscode voor meer Tijdelijke Natuur

7 mrt 2018

Ontwikkelaars en terreineigenaren kunnen vanaf nu gebruik maken van de gedragscode Tijdelijke Natuur. Hiermee kunnen ze de natuur de ruimte geven op hun terreinen en krijgen ze vooraf toestemming om eventuele beschermde soorten ,die zich hebben gevestigd, weg te halen. Hiervoor moest eerst een ontheffing worden aangevraagd bij de provincie Noord-Holland. De gedragscode Tijdelijke Natuur werkt sneller en is gratis. Nu kan iedereen profiteren van meer toegankelijke natuurgebiedjes.

De gedragscode Tijdelijke Natuur bestaat al een aantal jaren en is een veel gebruikt juridisch instrument voor ontwikkelaars om risico’s op ‘gedoe’ met beschermde dieren en planten te voorkomen. Er zijn vele tientallen Tijdelijke Natuur terreinen verspreidt over heel Nederland. Gezamenlijk gaat het om een oppervlakte van zo’n 2500 hectare (zo’n 5000 voetbalvelden).

Gedeputeerde Tekin: “Met deze gedragscode kunnen we meer betekenen voor onze biodiversiteit. Diverse planten en diersoorten krijgen nu meer ruimte. Dat is heel goed nieuws voor ons ecosysteem. Ik hoop dat na Tata Steel nog meer bedrijven het voorbeeld zullen volgen in Noord-Holland.”

Voordeel gedragscode
Het belangrijkste voordeel van werken volgens de gedragscode is dat de procedures veel korter worden. Een ontheffing moet worden beoordeeld en daar gaan meestal enkele maanden overheen. Doordat deze vertraging er niet meer is wordt Tijdelijke Natuur nog aantrekkelijker. Een ander voordeel is dat er soms hoge leges moeten worden betaald voor een ontheffing. Werken volgens de gedragscode is zonder kosten.

Tata Steel
Op 7 maart zullen gemeente Tilburg en Tata Steel te Velsen terreinen aanmelden via de gedragscode. Gedeputeerde Adnan Tekin reikt de gedragscode uit aan Tata Steel.

Waarom Tijdelijke Natuur?
Verspreid over Nederland liggen vele duizenden hectares grond die zijn bedoeld voor bijvoorbeeld woningbouw, wegen of bedrijventerreinen. Van al deze gebieden is de bestemming vastgelegd. In afwachting van de definitieve inrichting worden deze gebieden soms intensief beheerd om de vestiging van beschermde soorten te voorkomen. Voor flora en fauna is het aantrekkelijk als deze gebieden in deze tussentijd ter beschikking zouden worden gesteld aan de natuur.

Meer informatie:
www.tijdelijkenatuur.nl