Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Komende tijd blijven bijvoeren in de Oostvaardersplassen

2 mrt 2018

Op donderdag 1 maart 2018 is op verzoek van de Provincie Flevoland op 7 verschillende locaties bijgevoerd in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer monitort de plekken waar het hooi is gebracht goed. Vandaag is geconstateerd dat op 5 locaties van het hooi gegeten is door edelherten, konikpaarden en Heckrunderen. Ook heeft de controlerend dierenarts met de boswachters een ronde gemaakt om de situatie in het gebied te bekijken. We hebben besloten om de 2 voerlocaties die tot nu toe niet gebruikt zijn, te verplaatsen.

Voorjaarsstand
Vanaf nu zullen de grote grazers in het gebied tot zeker eind deze maand worden bijgevoerd. Dit heeft een medische achtergrond: de dieren komen door het aanbieden van hooi vervroegd in de 'voorjaarsstand’ met een bijbehorende spijsvertering. Daardoor is het onverstandig om weer te stoppen met bijvoeren.

7.000 kilo
Op zaterdag 3 maart wordt er weer hooi in het gebied gebracht. We starten met om de dag circa 7.000 kilo. De hoeveelheid en frequentie van het voeren zal de komende tijd aangepast worden aan de hand van het gebruik. Staatsbosbeheer vraagt nog eens nadrukkelijk om het bijvoeren vanaf de buitenranden van het gebied te stoppen. We bieden de dieren hooi aan uit natuurgebieden. Erg ‘rijk’ hooi en zeker ook fruit, groente en brood zijn voor de dieren lastig te verteren, met het risico dat ze er slechter van worden.