Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
       


Beleef de Lente van start!

8 februari 2018

De lente is dit jaar vroeg begonnen. Zojuist heeft Vogelbescherming Nederland in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de camera’s van Beleef de Lente aangezet. Zo kan iedereen de komende maanden live meegenieten met het liefdesleven van onder meer de bosuil, steenuil, slechtvalk en ooievaar. Nieuw dit jaar is een camera in het nest van de zeearend, de grootste vogel van Nederland. Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland trekt al jaren honderdduizenden trouwe kijkers.

Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen honderdduizenden mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan zelfs dagelijks. Dit jaar volgt www.beleefdelente.nl weer een aantal toppers van vorig jaar. Naast de bosuil zijn dat de kerkuil, slechtvalk, steenuil, koolmees, ijsvogel en ooievaar.

Nieuw: de zeearend
Nieuw dit jaar is de zeearend, die een nest heeft gebouwd in Nationaal Park De Alde Feanen, nabij Leeuwarden. In samenwerking met It Fryske Gea is het nest op vijftien meter hoogte van heel dichtbij te volgen, dag en nacht. De zeearend is met een spanwijdte tot 2.44 meter de grootste vogel van Nederland. Niet voor niets wordt deze vogel ‘De vliegende deur’ genoemd.

Vroege broeders
Ook al is het nog hartje winter, sommige vogels hebben al de lente in hun bol. De bosuil is zo’n vroege vogel, een zogenaamde vroege broeder. In februari zijn ze al druk met nestelen, sommige bosuilen zitten zelfs al op de eieren. Door vroeg te beginnen verlaten jonge bosuilen het nest op het moment dat kleine vogels aan de jongen beginnen. Zo is voedsel voor de jonge uilen binnen handbereik.

Beleef het op Beleef de Lente
Behalve de live-beelden zijn op www.beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Bloggers en vloggers houden de kijkers dagelijks op de hoogte wat er gebeurt. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Speciaal voor de basisscholen is er de subpagina ‘in de klas’. Hier staan aparte blogs en weetjes voor de kinderen. Voor de docenten zijn er voor alle groepen lesmaterialen aanwezig die voldoen aan de leerdoelen.

De camera’s blijven aan tot alle jongen uitgevlogen zijn.