Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Nederlandse kust opnieuw bedreigd door bouwplannen

11 sept 2020

Krijgt de bouwsector toch vrij spel aan onze kust? Grootschalige projecten in onder meer Schagen, Noordwijk en aan de Brouwersdam lijken te bevestigen dat het beschermen van het kustlandschap ondergeschikt is aan nieuwe bebouwing. Acht natuur- en milieuorganisaties vragen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om eerder gemaakte afspraken uit het Kustpact te respecteren. In het Kustpact staat waar wel, waar geen, en waar onder voorwaarden ruimte is voor nieuwe (recreatieve) bebouwing. Volgens de organisaties zijn nieuwe bouwplannen in strijd met de afspraken.

Bescherm de kust
De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Toen in 2015 een ongebreidelde en ongeregisseerde bouwdrift onze kust bedreigde, kwamen 108.000 Nederlanders in actie. De campagne Bescherm de Kust resulteerde in het Kustpact, waarin 59 betrokken partijen, waaronder de minister en alle kustgemeenten, afspraken maakten over de ontwikkeling van de mooie maar kwetsbare Nederlandse kust. De kern: er is ruimte voor toerisme en recreatie, maar behoud van natuur en landschap staan voorop. Het Kustpact ambieert het behoud van de kust als grootste vrij toegankelijke ruimte van Nederland. Wat ongerept is moet ongerept blijven. Anno 2020 ziet het er opnieuw naar uit dat de bouwsector op een aantal plaatsen vrij spel krijgt, met mogelijk zware gevolgen voor natuur en milieu, maar ook voor de leefbaarheid aan de kust en in het achterland. In een brandbriefherinneren acht natuur- en milieuorganisaties minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de afspraken in het Kustpact, waarvan zij nota bene ambtshalve voorzitter is.

Landschap en leefbaarheid aangetast
Op verscheidene plekken aan onze kust staan bouwprojecten op stapel, die het landschap en de leefbaarheid van de bewoners aantasten. Een voorbeeld is het plan Brouwerseiland: 315 villa’s aan de Brouwersdam. En dat terwijl het plan al eerder door de Raad van State is vernietigd. De villa’s veroorzaken niet alleen landschappelijk leed, maar nemen ook de plek van dagrecreanten in.

Zo zijn er meer plannen, die landschappelijk én maatschappelijk veel nadelen hebben. In Schagen (Noord-Holland) en Kijkduin (Den Haag) zijn er ambities om strandhuisjes en -paviljoens te bouwen op ongerepte delen van de stranden. In Noordwijk wil de gemeente het Badcentrum Langevelderslag uitbreiden, gelegen in het Natura 2000 gebied Kennemerland Zuid. Ook hier zeggen de natuurorganisaties: er is ruimte voor toerisme en recreatie, maar de schaal van de plannen moet passen binnen de afspraken van het Kustpact en de provinciale uitwerking hiervan.

Afspraak is afspraak
In een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties spreken de acht natuurorganisaties hun zorgen uit en vragen de minister ervoor te zorgen dat de kustgemeenten de afspraken in het Kustpact respecteren en zo nodig te zorgen voor handhaving.

De brief is ondertekend door de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Duinbehoud, Natuurmonumenten, Het Zeeuwse Landschap, Het Zuid-Hollands Landschap en Landschap Noord-Holland.