Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Natuurbeleving in coronatijd: nieuwe waardering voor groene buurt

2 april 2020

Hoe ga je als natuurorganisatie te werk tijdens de coronacrisis? Sjoerd Luiten, projectleider bij IVN Natuureducatie in Zuid-Holland, vertelt hoe zijn organisatie de natuur dichter naar de mensen brengt: “Nu onze leefomgeving tijdelijk kleiner is geworden, gaan we de kracht van groene buurten en tuinen op een nieuwe manier waarderen.”

Sjoerd Luiten: “De huidige corona-maatregelen vragen om een andere manier van werken en omdenken. Veel van onze activiteiten kunnen in hun huidige vorm niet doorgaan, omdat we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Voor IVN gaat het dan bijvoorbeeld om excursies in de natuur die wegvallen, bijeenkomsten met partners en boomplantdagen met leerlingen van basisscholen. Ook workshops en cursussen, zoals de natuurgidsen-opleiding, kunnen niet doorgaan. Die natuuractiviteiten proberen we nu op een andere manier in te vullen of digitaal aan te bieden.”

“Een collega van mij in Drenthe geeft via videoconferentie-platform ZOOM een 'BIJ-les' voor leerlingen uit het basisonderwijs. We kregen wel tweeduizend aanmeldingen voor die les! Daar is dus veel vraag naar. Een aantal tiny forests in Zuid-Holland worden aangeplant met hulp van de hovenier, maar zonder publiek. We vlogden hierover: zo kunnen we leerlingen van de omliggende scholen die normaal gesproken als tiny rangers meehelpen, toch een beetje meenemen bij de aanplant van hun minibosje. De Nationale Buitenlesdag hebben we verplaatst; de nieuwe datum is nog onbekend.”

Natuur dichterbij brengen
"We zien dat mensen juist nu behoefte hebben aan een dosis natuur en buiten zijn: om even te ontsnappen aan ‘binnen’ en een frisse neus te halen. Veel vrijwilligers vragen ons of we kunnen helpen met het promoten van natuurlessen, zodat mensen thuis ook aan natuurbeleving kunnen doen. We zijn daarom gestart met een campagne waarbij we mensen inspiratie bieden om coronaproof van de natuur te genieten in het huis, de tuin of op het balkon. Elke dag komen wij met een nieuwe groene tip op Groenomtedoen.nl of via Instagram/Facebook (#groenomtedoen)."

"Ook gaat de Nationale Bijentelling gewoon door! Op 18 en 19 april kun je op je eigen balkon en in je eigen achtertuin bijen tellen. We geven op 15 april een webinar over hoe je wilde bijen kan herkennen. Dit webinar is bedoeld voor inwoners van Leiden en Leiderdorp, en wordt mede gefinancierd door de provincie in het kader van Groen Dichterbij. Ook geven we op 21 april een webinar over hoe je je stenen en tegels uit je tuin kunt halen en vervangen door groen. Dit geeft ons een mooie kans om een ander soort publiek te trekken – dat misschien niet zo snel naar een bijeenkomst gaat, maar dat vanuit huis wel graag wil meedoen."

Natuur beleven in isolement
"Omdat veel ouderen nu in isolement zitten, merken we dat de vraag leeft: hoe kunnen we in deze tijden natuurbelevingsactiviteiten met ouderen doen en hen zo een hart onder de riem steken? Dat doen we door natuur dichtbij te brengen en met digitale middelen zoals een online natuurquiz."

"In het programma Grijs, Groen en Gelukkig rondom natuur en gezondheid, vergroenen we zorginstellingen van binnen en buiten en laten we ouderen de natuur tijdens de dagbesteding beleven."

Meerwaarde van groene buurt
“In de coronacrisis moeten we nu tijdelijk in een kleinere omgeving leven en werken. De kracht van groene buurten en tuinen gaan we daardoor op een nieuwe manier waarderen. En met name de waarde van de natuur in je eigen buurt, op gepaste afstand van elkaar. Mensen kijken met een andere blik om zich heen: wat kunnen we in dit alledaagse leven van isolement toch voor ontspanning zoeken en vinden? We hopen als IVN dat mensen dit een beetje vasthouden als de crisis straks voorbij is: dat ze niet weer alleen maar verre vakanties houden voor ontspanning, maar de tegels uit de tuin trekken en genieten van de planten en dieren dichtbij.”

“Wij en onze partnerorganisaties hopen ook dat er straks voldoende financiële middelen beschikbaar blijven voor natuurbeleving en natuurbescherming – ook als het na het indammen van het virus economisch minder mocht gaan. Het is dus juist van vitaal belang voor de maatschappij dat er geld beschikbaar blijft voor natuurbescherming.”