Atlas Leefomgeving lanceert tool Check je plek
14 mei 2020
Atlas Leefomgeving lanceert donderdag 14 mei de nieuwe tool Check je plek. Vul je adres in en krijg met één klik op de knop een overzicht van de kwaliteit van je leefomgeving. Handig als je gaat verhuizen en je benieuwd bent naar je nieuwe leefomgeving. Of als je meer wilt weten over hoe jouw huidige leefomgeving scoort.
Ons klimaat verandert. Steeds warmere zomers zorgen voor hitte in de binnensteden. Het helpt niet mee dat natuur in en rondom steden vaak plaats moet maken voor woningbouw. Woningen in een schone, groene, koele leefomgeving worden schaarser en dus meer waard. Dus als je een huis zoekt, is het ook belangrijk om te kijken naar de leefomgeving. Maar hoe krijg je snel inzicht in de kwaliteit van de leefomgeving in een (nieuwe) straat, buurt of stad?
Dat kan met de nieuwe tool Check je plek op Atlas Leefomgeving. Met één klik op de knop krijg je een overzicht van de kwaliteit van jouw (toekomstige) leefomgeving. Hoe groen is het er? Hoe is de luchtkwaliteit? Is het lawaaiig en hoe ver zijn de voorzieningen? Handig om te weten als je verhuisplannen hebt. Maar ook als je meer wilt weten over de kwaliteit van je huidige leefomgeving.
Hoe werkt Check je plek?
Vul je adres in op Check je plek of klik in het kaartje om een locatie te selecteren. Ons systeem haalt de informatie realtime op bij de aanbieders van deze gegevens en slaat de gegevens niet lokaal op. Vervolgens krijg je een overzicht van hoe jouw leefomgeving scoort. Als voorbeeld de werkplek van het Atlasteam in Bilthoven. Daar zijn we al even niet meer geweest, maar gluren vanuit de huiskamerstoel mag wel!
De smileys geven met kleuren aan hoe de leefomgeving ‘scoort’. De kleuren variëren van groen (goed/zeer goed) tot geel (redelijk) en oranje/rood (matig/slecht). Voor de luchtkwaliteit zijn er geen groene smileys mogelijk, omdat er geen veilig niveau is voor stikstofdioxide en fijnstof. Deze zijn ook schadelijk in lage concentraties. Benieuwd naar de gebruikte indicatoren en meetmethoden? Bekijk de toelichting op Check je plek.
Meer informatie op achterliggende kaart
Als je op de link in het blok Leefomgevingskwaliteit klikt, kom je op de achterliggende kaart terecht. Op Check je plek zie je dat onze werkomgeving goed scoort als het gaat om schaduwrijke bomen. Op de achterliggende kaart kun je zien hoeveel schaduwrijke bomen er waar zijn. Als je naar onder scrollt op Check je plek-pagina vind je meer achtergrondinformatie over de indicatoren in het blok
Leefomgevingskwaliteit.
Kijk en vergelijk
Je kunt zo twee willekeurige locaties in Nederland met elkaar vergelijken. Dat kan interessant zijn als je verhuisplannen hebt en twijfelt tussen twee buurten. Of als je wilt weten hoe jouw leefomgeving het doet in vergelijking met andere buurten.
Vergelijken we bijvoorbeeld een straat in de Rotterdamse binnenstad met een locatie in een rustige landelijke buurt in Augustinga in Friesland, vallen meteen een aantal dingen op. Als je astma hebt of luchtwegklachten, kun je beter niet in de Rotterdamse binnenstad wonen. De luchtkwaliteit is er niet best. Ook is er veel geluid, is het er warm in de zomer en is er weinig groen. Friesland scoort beter. Het is er heerlijk koel en groen, er is weinig geluidsoverlast en de luchtkwaliteit is aanzienlijk beter. En je ziet veel meer sterren ’s nachts dan in Rotterdam. Maar in Rotterdam zijn er wel meer voorzieningen, blijkt uit buurtinformatie. Dus het is maar net wat je zoekt…
Ook lokaal kunnen er grote verschillen zijn in de kwaliteit van de leefomgeving. Vergelijk de Rotterdamse locatie in de binnenstad hierboven eens met een locatie op de Kralingse Plaslaan rond het Kralingse Bos in Rotterdam. Je ziet dan dat deze buurt veel groener is en daardoor ook koeler in de zomer.
Ga zelf aan de slag!
Wil jij toch graag net zoals heel veel mensen in de stad wonen? Kijk dan op Check je plek hoe jouw leefomgeving scoort. Op Atlas Leefomgeving staan allerlei tips voor wat jij zelf kunt doen om je eigen leefomgeving te verbeteren. Woon jij in een omgeving met weinig groen? Zorg dan zelf voor meer groen in je buurt of in je tuin. Wordt het warm in de zomer bij jou? Kijk wat jijzelf kunt doen om je leefomgeving koeler te maken of waar het koel is.
Suggesties?
Bekijk de nieuwe tool Check je plek op Atlas Leefomgeving. Zoek je eigen adres op of een adres waar je graag wilt wonen. Heb je tips, vragen of suggesties? Mail deze dan naar
Doe mee met Check je plek-challenge
Doe jij ook mee met de Check je plek-challenge? Met de challenge Toerist vanuit eigen huis willen wij mensen bewuster maken van en inzicht geven in hun leefomgeving. In deze challenge heb je 14 dagen om in actie te komen. Ga jij meer groen creëren door je eigen moestuin te beginnen op jouw balkon? Of verplaats je jouw rondje hardlopen naar een schoner gebied een stukje verderop?
Maak je actie zo groot of klein als jij wilt. Maar deel ‘m met ons via een filmpje, foto, gedicht of verhaaltje. Stuur dit naar