Natuurnet uw kennismakelaar 

 

37.000 hectare bos: Nederland maakt een inhaalslag en Overijssel doet mee

22 juli 2020

Komende jaren komt er volgens de bossenstrategie zo'n 37.000 hectare aan bos bij in Nederland. Nadat er jarenlang meer bos verdween dan dat er bij kwam, gaan we nu weer planten. Dit sluit perfect aan bij het doel dat provincie Overijssel stelt: 1,1 miljoen bomen er bij.

De belangrijkste reden voor de aanplant is het veranderende klimaat. Bomen gebruiken CO2 om te groeien en daarom worden ze als onderdeel van klimaatbeleid gezien. Bovendien kunnen bomen bijdragen aan biodiversiteit.

Uit de eerder dit jaar gepubliceerde voorlopige 'Bossenstrategie' blijkt dat er de komende tien jaar wordt gestreefd naar in totaal 37.000 hectare nieuw bos. Dat is een groter oppervlak dan de gemeente Rotterdam.

Het gaat om zoveel bos dat elke provincie ermee aan de slag moet. Iedere Nederlander gaat hier hopelijk iets van merken. Er komt bijvoorbeeld meer bos om in te wandelen; Iets wat we afgelopen maanden, tijdens de coronacrisis, des te meer weten te waarderen.

1,1 miljoen bomen in Overijssel
Provincie Overijssel heeft de ambitie uitgesproken 1,1 miljoen nieuwe bomen te planten komende jaren; voor iedere inwoner een boom. Dat sluit perfect aan bij de Bossenstrategie. De nieuwe bomen in Overijssel hoeven echter niet alleen maar in een bos te staan. Juist ook in de dorpen en steden kunnen nieuwe bomen komen en daar kan iedereen bij helpen. Plant bijvoorbeeld een boom in je tuin, of in de straat, samen met de buren. Minder wateroverlast, een koele plek in de zomer én goed voor de biodiversiteit: een boom biedt veel voordelen.

Iedereeneenboom.nl
Plant je een boom? Meld hem aan op iedereeneenboom.nl, dan telt hij mee met de 1,1 miljoen bomen. Bovendien vind je op deze website allerlei tips over bomen. Heb je grootse plannen om bomen te planten, maar geen grond? Ook dan kun je terecht op iedereeneenboom.nl. Daar wordt namelijk ook beschikbare grond voor bomenplant aangeboden, net als initiatieven om aan mee te helpen of cofinanciering. Zo woont heel Overijssel straks #inhetbos.

Campagne: creëer jouw groene droombeeld vanaf je telefoon of tablet
Komende tijd zal er rondom het project Iedereen een Boom een nieuwe campagne gaan lopen. Onderdeel van deze campagne is een nieuwe visualisatietool. Benieuwd hoe jouw tuin, straat of woonplaats er uit ziet met een boompje extra? Dat kan je dan heel makkelijk realiseren via de speciale groene tool. Upload een foto van bijvoorbeeld jouw tuin en sleep er bomen of bloemen in. Zo creëer je je eigen groene droombeeld. Deze droombeelden leiden tot genoeg inspiratie om het planten van die boom ook echt tot uitvoer te brengen - en dan natuurlijk aan te melden op iedereeneenboom.nl. Houd de kanalen van provincie Overijssel in de gaten!