Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Servicepunt met speciale website voor meer groenblauwe schoolpleinen van start


6 ok 2021

Het provinciale servicepunt voor groenblauwe schoolpleinen is van start. Scholen kunnen gebruik maken van ondersteuning via het servicepunt en informatie vinden via de bijbehorende website externe link. De provincie zet zich in om schoolpleinen te vergroenen en een meer aantrekkelijke speelomgeving te maken. Het vormt een schakel in de aanpak om onze regio aan te passen aan weerextremen als gevolg van het veranderende klimaat. Met tips en adviezen hoopt de provincie dat meer scholen aan de slag gaan met vergroening van hun schoolplein.

Een groenblauw schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speelleeromgeving. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Verder worden kinderen op een groenblauw schoolplein al jong bewust gemaakt van de natuur en het klimaat. De biodiversiteit wordt versterkt doordat er meer planten en bloemen zijn en er is meer plek voor vogels en insecten.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “Een groenblauw schoolplein levert een win-winsituatie op. Het is een mooie en leuke speelplek voor kinderen en je zorgt voor meer groen en bijvoorbeeld betere opvang van regenwater. Als provincie stimuleren we graag projecten waarin inwoners en organisaties de kans krijgen zelf aan de slag te gaan om hun schoolplein of buurt groener te maken.”

Servicepunt
Het nieuwe servicepunt wordt namens de provincie beheerd door IVN Natuureducatie. Scholen kunnen op de nieuwe speciale website informatie vinden over het ontwikkelen van een groenblauw schoolplein. Een praktische ‘menukaart’ biedt een overzichtelijk stappenplan. Ook geeft het servicepunt adviezen en tips op financieel gebied. Verder kunnen scholen op de website educatiemateriaal raadplegen om in lessen te gebruiken en er staan succesvolle voorbeelden van andere scholen uit de provincie Utrecht.  

Belang spelen in groene omgeving
Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Een groenblauw schoolplein is ook een verlenging van het schoolgebouw, dit door het plein te zien als buitenlokaal en er buitenlessen te geven. Een reken, taal -of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend. Bezoek voor meer informatie de nieuwe website www.utrechtseschoolpleinen.nl