Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen gewonnen door Dakenstroom in Kaatsheuvel


7 okt 2021

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gewonnen door het project Dakenstroom in Kaatsheuvel, het renovatieproject van de huurwoningen van woningbouwcorporatie Casade. De jury was vooral onder de indruk van de haalbaarheid van dit project. De tweede prijs is voor Haags Buiten en de prijs voor het beste Brabantse project gaat naar Berckelbosch in Eindhoven. Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging reiken de Award uit om te laten zien dat stedelijke ontwikkeling en natuur goed samen kunnen gaan. De prijs is zojuist overhandigd in de uitzending van het KAN-café.

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging en in samenwerking met de provincie Noord Brabant. Er is daarom ook een Brabantse winnaar aangewezen. Met de Award willen zij de aandacht vestigen op inspirerende praktijkvoorbeelden van natuurinclusief bouwen en ontwerpen, die aanjager kunnen zijn in deze ontwikkeling richting bouwen voor en met de natuur.

In totaal zijn er 18 projecten ingediend. De projecten zijn beoordeeld door een onafhankelijke professionele jury bestaande uit Eddy Nieuwstraten (Raad van Toezicht Vogelbescherming Nederland), Nico Tillie (Hoofd Urban Ecology & Ecocities Lab, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) en de vorige winnares van de Award Nina Ravestein (oprichter PAD Landscape).

Eerste prijs voor Dakenstroom in Kaatsheuvel
De jury heeft het project Dakenstroom in Kaatsheuvel aangewezen als winnaar van de Award 2021. Bij de grootschalige renovatie van met name de daken van de huurhuizen zet woningbouwcoöperatie Casade in op verduurzaming en vergroening. De jury is vooral onder de indruk van de haalbaarheid en de opschaalbaarheid van dit project. De groene daken zijn goed voor vogels en vleermuizen, omdat er nestplaatsen voor hen zijn opgenomen in de renovatieplannen.

De tweede prijs is voor Haags Buiten, ingezonden door Kampman Architecten. De prijs voor het beste Brabantse project is voor Berckelbosch in Eindhoven en de aanmoedigingsprijs voor basisschool De Verwondering in Almere.

Natuurinclusief bouwen
Alle ingezonden projecten laten zien dat het relatief eenvoudig is om de stedelijke omgeving te vergroenen en biodiversiteit in de stad te bevorderen. Door natuurinclusief te bouwen is het mogelijk om een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving te creëren voor mens en dier, klimaatbestendig voor de toekomst. De projecten laten zien dat als natuurmaatregelen van begin af aan worden meegenomen in het proces, natuurinclusief bouwen makkelijk te realiseren is tegen beperkte kosten.