Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Woningisolatie nekt meervleermuis

24 jan 2022

Sinds 1994 is het aantal meervleermuizen in Nederland met 33 procent afgenomen, van 12 duizend dieren naar 8 duizend. De belangrijkste oorzaak is volgens de Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland het isoleren van woningen, waardoor de leefruimte onder dakpannen en in spouwmuren ongeschikt wordt of verdwijnt. Onderzoekers van de stichting schrijven hierover in het jongste nummer van De Levende Natuur, dat deze week in vernieuwde opmaak is verschenen.

Alleen maar vrouwen
Meervleermuizen in Nederland zijn vrijwel allemaal vrouwtjes. Die trekken in de winter naar Duitsland en België, waar de mannetjes leven. Ze keren terug met een voorraadje vleermuissperma, waarmee ze zichzelf bevruchten. Meervleermuizen leven in kolonies en hebben woonplaatsen nodig met kraamkamers van verschillende temperaturen. Afhankelijk van het voedselaanbod groeien hun jongen sneller of trager. Bij snelle groei is een warme, bij trage groei een koele plek gewenst. Een geïsoleerd huis is behalve dichtgepleisterd ook te gelijkmatig verwarmd voor de dieren.

Vleermuishuizen
De meervleermuis is een beschermde diersoort en de onderzoekers pleiten voor speciale meervleermuishuizen. De ontwikkeling daarvan kost echter tijd en die is er niet. In de tussentijd zou tijdens renovaties van woonwijken met kolonies minstens één kraamgebouw ongemoeid moeten blijven tot het eind van de renovatie, als er alternatieve behuizing is. Er zijn nog maar zo’n 70 kolonies bekend in ons land.