Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Provincie Brabant start ontwikkeling beleidskader Natuur

23 feb 2022

De provincie Brabant is gestart met de ontwikkeling van een nieuw beleidskader Natuur. In dit beleidskader laat zij zien wat zij in 2030 wil bereiken op het gebied van natuur in Brabant. Het beleidskader stelt de doelen, beschrijft de inzet van de provincie en hoe zij dat wil bereiken.

Waarom een nieuw beleidskader Natuur?
Door zorgvuldig met onze omgeving om te gaan, kunnen we Brabant op een verantwoorde manier doorgeven aan de volgende generatie. De provincie werkt hard aan de verbetering van de natuur. Zij voert onder meer herstelmaatregelen in de Natura 2000-gebieden uit, realiseert het natuurnetwerk, legt meer en beter bossen en faunapassages aan en beheert agrarisch natuur en landschap. Ondanks positieve ontwikkelingen in gebieden waar maatregelen worden getroffen, gaat de natuurkwaliteit in Brabant nog steeds achteruit. Het is daarom noodzakelijk om knelpunten aan te pakken.

De provincie zet in op een beleefbare en sterke natuur die zich gunstig aanpast aan het klimaat. Natuur in al haar vormen, die elke Brabander verwelkomt en waar Brabanders graag aan bijdragen. Om deze hoge ambitie waar te maken zijn keuzes nodig.

Natuurbeleid in 3 hoofdlijnen
De provincie wil haar doelen via 3 beleidslijnen bereiken.
1. Robuuste natuur
In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan het verwerven, realiseren, herstellen en versterken van de natuur. Dit zet de provincie door samen met haar partners en uitvoerders. Zij treft ook gerichte maatregelen om de biodiversiteit te herstellen.

2. Brabant natuurinclusief
De provincie ziet natuur in samenhang met andere vraagstukken en uitdagingen, zoals water en bodem, landbouw of gezondheid. Zij werkt samen met maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en inwoners aan een maatschappij waarin natuur een belangrijke waarde heeft. Zo draagt natuur bij aan de grote uitdagingen van deze tijd.

3. Natuur voor Brabanders
Brabanders voelen zich verbonden met de natuur. Dit levert een gunstige bijdrage aan onze welvaart en welzijn. Om de betrokkenheid van Brabanders te vergroten speelt de provincie in op maatschappelijke trends en groene initiatieven.
De nieuwe aanpak van natuur

Het nieuwe natuurbeleid bouwt voort op succesvol eerder beleid en waar nodig worden aanpassingen en vernieuwingen gedaan om samen met de partners en de inwoners de natuurdoelen te halen. De provincie gebruikt een mix van instrumenten om richting te geven, regie te nemen, ontwikkelingen mogelijk te maken en beweging te stimuleren. Zij hanteert hierbij duidelijke financiële spelregels.

Gesprekken met partners
De komende periode voert de provincie gesprekken met verschillende maatschappelijke partners en belangenpartijen om hun kennis, ervaring en voorstellen te horen. Ook de aanbevelingen in het onlangs verschenen rapport van Brabant Advies ‘ Van voordeur tot en met Natura2000’ worden hierbij meegenomen.