Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Overijssel verbetert kaarten voor actualisatie AERIUS

1 maart 2022

Voor actualisaties van AERIUS leveren provincies een leefgebiedenkaart en een habitattypekaart aan het RIVM. Deze kaarten zijn de basis voor de berekeningen in AERIUS om een vergunning aan te vragen. In 2020 en 2021 waren er veel vragen over deze kaarten. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de minister dat leefgebieden niet op agrarische percelen kunnen liggen. Provincies hebben toen een verbetering van de kaarten voor de volledige agrarische percelen afgesproken. Deze verbetering vindt in twee fasen plaats. De provincie Overijssel heeft de verbetering van deze kaarten nu afgerond.

In fase 1 van de verbetering is stikstofgevoelig leefgebied van de kaart afgevoerd als uit een data-analyse volgde dat een perceel regulier in agrarisch gebruik was. Deze verbetering is opgenomen in AERIUS met de update in half januari 2022.

In fase 2 zijn de percelen, waarover in fase 1 nog onduidelijkheid bestond, in het veld gecontroleerd om vast te stellen of het betreffende stikstofgevoelige leefgebied ter plekke wel of niet voorkomt.

Daarnaast is in het ruilverkavelingsgebied Blokzijl-Vollenhove een aantal leefgebieden verplaatst op verzoek van de landinrichtingscommissie. Natuurmonumenten en een aantal agrariërs hebben een aantal percelen geruild.

Natuurmonumenten krijgt daardoor in de Barsbekerbinnenpolder een aantal agrarische percelen waar zij nieuw stikstofgevoelig leefgebied willen creëren. Ecologisch gezien past dat bij het omliggende, reeds aanwezige, stikstofgevoelig leefgebied en beheer (gericht op weidevogels).

Een aantal agrariërs krijgen hierdoor percelen die door deze verkaveling niet meer als leefgebied gemarkeerd zijn. De landinrichtingscommissie, Natuurmonumenten en de betrokken agrariërs zijn tevreden met de bereikte resultaten.