Zorgen voor rust in kraamkamer Natuur
8 maart 2022De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. In de natuur- en recreatiegebieden in onze provincie is het sinds corona veel drukker. Fijn dat iedereen de natuur ontdekt, maar voor de broedende dieren is het minder goed. Door de drukte van recreanten kunnen zij geen rust vinden.
Met een gezamenlijke actie vragen daarom het Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en provincie Utrecht aan bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Hoe kun je dit het beste doen? Blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter en gedraag je respectvol.
Veel mensen zoeken de natuurgebieden in onze mooie provincie Utrecht op: voor ontspanning en rust. Hoewel deze groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Bezoekers zijn immers te gast in de natuurgebieden. Het is ‘het thuis’ van de planten en dieren en vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar. Wist je dat het broedseizoen duurt van ongeveer 15 maart tot 15 juli?
Op kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom borden en spandoeken op met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter. Op deze manier helpen we de dieren om in deze kwetsbare tijd hun jongen zo goed mogelijk groot te brengen.
Het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht (USN) deelt deze zorg voor onze kraamkamers. Naast Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten zijn het Utrechts Landschap, Utrecht Particulier Grondbezit (UPG), de Unie van Bosgroepen, Natuurcollectief Utrecht, Landgoed den Treek, RUD Utrecht en Provincie Utrecht onderdeel van het USN. De gemeenten Baarn, Rhenen en Soest zijn inmiddels ook aangesloten. In het USN zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden.
Natuur is open
Wil je gaan wandelen in de natuur? Check dan voor vertrek de websites van de terreineigenaren, hier staat per gebied aangegeven of er afsluitingen vanwege het broedseizoen. En kijk ook op de Druktemonitor Utrecht: een online kaart waarop je in één oogopslag een indruk kunt krijgen waar het druk of rustig is in de provincie Utrecht. Onze natuurgebieden zijn ook opgenomen op de druktemonitor.