Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Gezocht: Gelderse ambassadeurs voor biodiversiteit in het buitengebied

15 april 2022

Woon je in het buitengebied, heb je een paar hectare grond en werk je volop aan biodiversiteit? Stichting Landschapsbeheer Gelderland is op zoek naar ambassadeurs voor biodiversiteit in de gemeente. Als ambassadeur inspireer je andere particulieren in jouw gemeente om stappen te zetten naar meer natuur op het erf.

Neem nou de twintigduizend vierkante meter van Bram van de Klundert en zijn vrouw Yvonne in Nijkerk. Langs de hoge bosrand zorgen kardinaalsmutsen, bergvlier en Gelderse roos voor een mooie overgang naar de openheid van het erf. Een muizenruiter in de boomgaard zorgt voor voer voor de steenuil. De poel zit vol salamanders en kikkers. In het kruidenrijk grasland bloeien in de zomer vijftig soorten. Er zijn rommelhoekjes en er is volop variatie.

Bram en Yvonne hebben een kaal weiland en grind in vijf jaar tijd omgetoverd tot een prachtig natuurerf. Hoe pak je dat aan, wat werkt wel en wat werkt niet? Dit is handige informatie voor particulieren die ook wel zo’n mooi natuurerf willen maken. Daarom is Bram ambassadeur voor biodiversiteit geworden in het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

Dit praktijknetwerk is een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). In het netwerk kunnen particulieren kennis en ideeën uitwisselen over wat werkt en wat niet werkt en bekijken dat bij elkaar in de praktijk. Al zo’n zestig belangstellenden hebben zich gemeld. Zeventien particulieren zijn zo enthousiast dat ze in hun gemeente ambassadeur willen worden.

In welke gemeenten zoeken we ambassadeurs?
Ook iets voor jou? SLG zoekt nog ambassadeurs voor de volgende gemeenten:

Regio Veluwe: Arnhem, Barneveld, Ede, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Renkum, Rozendaal, Scherpenzeel;
Regio Rivierengebied: Beuningen, Druten, Heumen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijmegen, Tiel, West Betuwe en Wijchen;
Regio Achterhoek: Aalten, Doesburg, Duiven, Montferland, Oost-Gelre, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

Ambassadeur weet wat (niet) werkt
Een ambassadeur heeft al veel ervaring opgedaan met het biodiverser maken van zijn terrein (niet landbouw en geen Gelders Natuurnetwerk). Iemand die successen kent, maar vooral ook in de praktijk heeft geleerd wat er niet werkt, want dat is vaak net zo leerzaam!

Als ambassadeur ben je spil in het netwerk en help je mee thema’s te bepalen voor bijeenkomsten in jouw gemeente. SLG zal een biodiversiteitsscan uitvoeren zodat je meer inzicht krijgt in de biodiversiteitswaarde op jouw terrein en hoe je deze verder kunt verbeteren. SLG zorgt ook voor ondersteuning op inhoud en in proces.

Belangrijk voor biodiversiteit en mooi landschap
Provincie Gelderland maakt dit initiatief graag mede mogelijk. Provincie Gelderland werkt volop aan biodiversiteitsherstel in het Gelders Natuurnetwerk (GNN), maar dat is helaas niet genoeg. Daarom is het belangrijk dat we ook buiten de natuurgebieden ruimte geven aan natuur. Bewoners van het buitengebied kunnen op hun erf een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar zorgt ook voor een mooi platteland.

Meer informatie en aanmelden
Vind je het leuk om anderen te inspireren, ervaringen te delen, je erf open te stellen? Lees meer over het project en de voorwaarden en schrijf je in als ambassadeur!