Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Opruimactie haalt 336 kilo zwerfvuil weg langs NoordHollandsch kanaal

1 juli 2022

Ruim 125 deelnemers maakten zaterdag 25 juni het water en de oevers van het Noordhollandsch Kanaal afvalvrij. Samen haalden ze wandelend, suppend, per kano, fiets en roeiboot 336 kilo afval op langs het 80 kilometer lange kanaal.

De opruimactie werd georganiseerd door Recycle Valley en ondersteund door de provincie. De provincie vindt het belangrijk dat onze natuur en ons water schoon zijn en blijven. Want iedereen ontspant het liefst in schone natuur en zuiver water. Dus geniet je van de natuur, zorg voor zo min mogelijk afval, ruim het op of neem het mee.

Ons afval belandt in de oceaan
Jaarlijks komt in Nederland naar schatting tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval in de natuur en op straat terecht. Dat vergaat nauwelijks of heel traag. Door bijvoorbeeld de wind komt het afval ook in het water terecht en stroomt het, via de talloze waterwegen die Noord-Holland rijk is, naar de zee.

Daar hoopt het zich op tot een fenomeen dat de laatste jaren bekend is geworden als ‘the great garbage patch’. Dit zijn drijvende eilanden van zwerfvuil midden op de oceaan. In totaal zijn er al 5 wereldwijd, groter dan Frankrijk. Dit is zeer schadelijk voor het milieu. Het vervuilt de bodem, het water en dieren kunnen verstrikt raken. Doordat afval in de omgeving terechtkomt en niet in de prullenbak, gaan bovendien schaarse grondstoffen verloren die mogelijk hergebruikt hadden kunnen worden. En dat is zonde, want sommige grondstoffen zijn geschikt om opnieuw gebruikt te worden, bijvoorbeeld petflessen en aluminium blikjes. Uit ander afval, zoals verpakkingsmaterialen, kan energie gewonnen worden door verbranding.

Provincie ondersteunt schoonmaakinitiatieven
De laatste jaren zetten steeds meer Noord-Hollanders zich in om het tij te keren, op het land en op het water. De provincie ondersteunt zulke initiatieven. Dus wil jij ook een opruimactie organiseren op, in of rond het water? Kijk dan eens naar deze subsidieregeling. Er is nog budget beschikbaar om projecten te ondersteunen.