Geef zaailingen uit de natuur een kans: simpel, en fantastisch voor klimaat en biodiversiteit
30 sept 2022Snel iets doen voor klimaat en biodiversiteit? Geef jonge boompjes uit de natuur een nieuwe plek om te groeien. Dat is in een notendop het landelijke initiatief Meer Bomen Nu. Simpel en effectief. De organisatie wil in Gelderland deze winter negentigduizend bomen en struiken herplanten. Provincie Gelderland ondersteunt de campagne. Doe je mee?
Klimaatverandering bonst op de deur. Het verlies aan biodiversiteit is ongekend. Je zou er bijna moedeloos van worden. Óf je kunt de handen uit de mouwen steken. Dan is bomen aanplanten altijd een goed idee. Groeiende bomen slaan CO2 op. Een goede mix van verschillende inheemse soorten – soorten die van oorsprong in ons land thuishoren – geven een boost aan de biodiversiteit. Daarom willen Rijk en provincies tot 2030 37 duizend hectare bos aanplanten. In Gelderland gaat het om 1700 hectare nieuw bos en een miljoen bomen buiten de natuurgebieden.
Dat is een enorme opgave, voor overheden, terreinbeheerders, maar ook bijvoorbeeld voor kwekers. Waar moeten al die bomen komen? En waar halen we ze eigenlijk vandaan?
Enorm potentieel
Ondertussen produceert de natuur een ongekende hoeveelheid nieuwe bomen en struiken. Deze zaailingen groeien niet allemaal uit tot een volwassen exemplaar. Ze verliezen de concurrentiestrijd met hun buurman, worden opgegeten, of passen niet bij het natuurdoel en eindigen in de bosmaaier.
Wat nou als we deze zaailingen uit de natuur halen en op een nieuwe plek planten? Een enorm potentieel aan nieuw groen – en goedkoop bovendien. Zo lanceerden Urgenda, MEERGroen en Caring Farmers in 2019/2020 het initiatief Meer Bomen Nu.
Oogsten – bewaren – planten
Gratis bomen uit de natuur: dat moet wel georganiseerd worden. De meeste terreinbeheerders hebben bijvoorbeeld geen tijd om handmatig alle zaailingen uit de grond te halen. Daarom organiseert Meer Bomen Nu in de winter, als de bomen in rust zijn, oogstdagen waarop vrijwilligers de zaailingen oogsten.
Die boompjes kunnen niet altijd direct naar een nieuwe eigenaar. Daarom gaan ze eerst naar een bomenhub, waar ze afgedekt tegen uitdroging worden bewaard. Die boompjes moeten voor maart dan weer een plekje krijgen in de grond.
Olievlek van positieve energie
In Bemmel pakten Stichting Boomrijk Lingewaard en Stichting Lingewaard Natuurlijk de handschoen op. "Zorgen moet je doen, niet maken", zei Loesje al eens en precies daarom organiseerden beide stichtingen vorig seizoen voor het eerst een bomenhub in Bemmel. Bij de Veldschuur: want daar liggen schooltuintjes die precies in de winter een tijdje leeg staan. Perfect. De organisaties regelden publiciteit in de lokale pers om zoveel mogelijk dorpsgenoten te betrekken en organiseerden haal- en brengdagen.
En dat gaf enorm veel positieve energie, zegt één van de initiatiefnemers Arianne Nas: "Er was vorig jaar zoveel animo. Wel achtduizend boompjes hebben een nieuwe bestemming gekregen. Bovendien was er ook belangstelling van mensen die niet zoveel hebben met groen, maar wel een gratis boompje komen halen. Daar heb je dan hele leuke gesprekken mee.’
Op naar een miljoen! Help je mee?
Provincie Gelderland ondersteunt het initiatief: de provincie vindt het belangrijk om mensen te betrekken bij natuur en maakt werk van bos en biodiversiteit. Het afgelopen jaar hebben in Gelderland al 69.901 bomen een struiken een mooie plek gekregen. Voor de komende jaren is het doel: in 2025 heeft Gelderland er nog eens 300.000 nieuwe bomen en struiken bij. En in heel Nederland zit Meer Bomen Nu al bijna op een miljoen!
Arianne Nas en haar collega-vrijwilligers doen dit jaar weer mee: een oogst- en plantdag met basisschoolleerlingen staat al op de planning. Doe je mee? Weet je een plek waar veel zaailingen groeien? Wil je een hub worden of helpen oogsten? Of heb je plek voor een paar of een heleboel boompjes? Of je nou particulier, gemeente of terreinbeheerder bent, in of buiten Gelderland woont: meld je aan!