Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Doe mee met de Mollentelling 2023

7 feb 2023

De mol staat ook wel bekend als infiltrant, maar op 11 en 12 februari staat het zwarte, fluweelzachte zoogdier centraal tijdens de Mollentelling. Wist je dat een mol eigenlijk helemaal niet blind is, maar zijn ogen alleen slecht zijn ontwikkeld? En wist je dat de mol dagelijks best veel eet? Minimaal de helft van zijn lichaamsgewicht! Maar waar leeft de mol eigenlijk? Om daar meer over te weten te komen organiseert de Zoogdiervereniging de jaarlijkse Mollentelling. Tel je ook mee?

Lekker naar buiten en tellen maar
Door de Mollentelling wordt data over de verspreiding van de mol verzameld en komen we te weten waar in Nederland de mol leeft. Hoe meer mensen meedoen aan de telling hoe beter. En het is ook nog eens heel makkelijk en leuk. Ga op 11 en 12 februari lekker naar buiten en zoek in het weiland, park, bos of in je eigen tuin naar mollen en molshopen en geef die door.

Mol gespot? Geef het door
Gespotte mollen of molshopen in weilanden, parken of het bos kunnen doorgegeven worden via Telmee.nl of het speciale mollenmeldpunt van Waarneming.nl. Heb je een mol of een molshoop in je eigen tuin gezien? Geef die dan door via Tuintelling.nl. Het belangrijkste is dat je de locatie en de datum van je waarneming doorgeeft.
Zie je in een veld veel molshopen? Maak dan een schatting van het aantal en voer het getal in bij het mollenmeldpunt bij ‘aantal individuen’. De verzamelde data wordt opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).

Meer informatie
Nieuwsgierig naar resultaten van voorgaande jaren of leuke weetjes over de mol? Kijk dan op de website van de Zoogdiervereniging.