Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Nieuw seizoen podcast ‘Red de Lente’ van start

22 mei 2024

Op veler verzoek start deze week het nieuwe seizoen van de podcast ‘Red de Lente’ over de impact van bestrijdingsmiddelen op mens & milieu. Sinds de start van de podcast, twee jaar geleden, heeft de aandacht voor bestrijdingsmiddelen een vlucht genomen. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen bespreken wetenschapsjournalist Dirk de Bekker en onderzoeker Peter Leendertse de belangrijkste ontwikkelingen zoals de hertoelating van glyfosaat en het stoppen met afdoden. Ook blikken ze terug op de voorspelling die ze deden in seizoen 1: net als bij stikstof zullen onduidelijkheden in beleid rond bestrijdingsmiddelen leiden tot steeds meer rechtszaken. Die voorspelling lijkt steeds meer uit te komen.

Discussie neemt toe
De discussie rond het gebruik van bestrijdingsmiddelen neemt toe. We zien steeds vaker burgers in het nieuws die zich zorgen maken over het effect van bespuitingen op hun gezondheid. Daarnaast verschijnen artikelen over vervuiling van drinkwaterbronnen, negatieve effecten op insecten, discussie over gezondheid en omwonenden. En natuurlijk de kwestie glyfosaat. Ondanks bedenkingen van een aantal prominente wetenschappers heeft de Europese Commissie de toelating van de stof met 10 jaar verlengd. Daarnaast duikt een nieuw probleem op: een deel van de bestrijdingsmiddelen blijken PFAS-pesticiden te zijn. Wat betekent dit voor risico’s, ook ten aanzien van drinkwaterwinning?

Net als bij stikstof vinden steeds vaker juridische procedures plaats om de overheid te houden aan (inter-)nationale wetgeving ten aanzien van bestrijdingsmiddelen. Omwonenden en milieuorganisaties stappen naar de rechter, en zijn in een aantal situaties in het gelijk gesteld.

Lichtpuntjes
Het nieuwe seizoen laat zien dat de verschillende partijen proberen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen verder terug te dringen. Zo zijn Addenda en Intratuin naar aanleiding van de podcast de uitdaging aangegaan om in een pilot het ‘afdoden’ te stoppen en campanula’s (met soms beestjes erop) in de winkel te verkopen. En met succes. Daarnaast heeft het Ctgb nu een apart duurzaamheidsloket, bedoeld om de toelating van groene middelen te versnellen. Ook stelt een aantal supermarkten extra bovenwettelijke eisen aan bestrijdingsmiddelen en zijn onderzoekers en telers actief met innovaties zoals robotisering en nieuwe teeltsystemen.

Silent Spring
Twee jaar geleden startte de podcast met een terugblik op het spraakmakende boek ‘Silent Spring’. In 1962 schreef Rachel Carson dit boek over desastreuze effecten van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. In de podcastserie is de vraag: waar staan we nu, ruim 60 jaar later? Vanzelfsprekend komen ook in seizoen 3 Carsons bevindingen langs.
Direct naar aflevering 1 van seizoen 3 >>

Organisatie
De podcastserie ‘Red de Lente’ is een initiatief van CLM Onderzoek en Advies, in samenwerking met Handstand Media. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsoren: Addenda, Triodos Foundation, Natuur & Milieu en Schoon Water voor Brabant.