Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Samenwerken aan een mooier landschap in provincie Utrecht

4 okt 2024

Met de ondertekening van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst op 3 oktober 2024 hebben meerdere organisaties toegezegd zich ook de komende jaren in te zetten om het landschap in de provincie Utrecht mooier te maken.

Verschillende organisaties werken in het Platform Kleine Landschapselementen samen aan de aanleg en herstel van landschapselementen zoals bosjes, knotwilgenrijen, natuurvriendelijke oevers en lanen. De samenwerkende organisaties willen daarmee de biodiversiteit en de kwaliteit van landschap en water verbeteren. Sinds 2017 zijn ruim 300 landschapselementen aangelegd of hersteld.

Mooie nieuwe kansen
Tijdens de feestelijke bijeenkomst op Hoeve Groot Zandbrink in Leusden werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten en gingen de verantwoordelijke bestuurders zelf ook aan het werk met het herstellen van een oude knotbomenrij. Mirjam Sterk, gedeputeerde Landbouw en Natuur van de provincie Utrecht, ziet met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2025-2028 mooie nieuwe kansen ontstaan.

Samenwerking
Ook de vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties benadrukten het belang van samenwerking. Jennifer Bloemberg-Issa van Waterschap Amstel Gooi en Vecht vertelt over ecosysteemherstel en robuuste natuur die weerbaar is. ‘Ik hoop dat we elkaar nog beter weten te vinden en stappen gaan maken met z’n allen.’ Hans Peter Reinders van de gemeente Leusden benadrukt het belang van de samenwerking met het collectief. ‘We helpen deelnemers bij de vergunningen en in het proces. Als je hart harder klopt voor het landschap en voor biodiversiteit en je weet dat je daar je rol kan pakken, dan moet je dat doen.’

Platform Groenblauwe Dooradering
Het Platform Kleine Landschapselementen gaat vanaf 2025 “Platform Groenblauwe Dooradering” heten. Deze naam sluit beter aan bij het doel van de provincie Utrecht om meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van oevers en sloten, de zogenoemde blauwe dooradering. Daarnaast is de naamswijziging logisch doordat twee waterschappen zich hebben aangesloten bij het platform.

Deelnemende partijen aan het platform
Het platform is gegroeid van 9 partijen in 2017 naar 32 partijen vanaf 2025: 22 gemeenten, 5 agrarische collectieven, 2 waterschappen, Landschap Erfgoed Utrecht, Utrechts Particulier Grondbezit en de provincie Utrecht. Zij werken gezamenlijk aan het beschikbaar stellen van landschapssubsidies, werven van deelnemers en het uitwisselen en opbouwen van kennis over landschapselementen. De agrarische collectieven ontzorgen de deelnemers door samen met de landeigenaren een plan op te stellen en te zorgen voor de uitvoering.

Meer informatie over landschapselementen en de subsidie voor de aanleg is te vinden op de pagina Landschapselemen.