Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Deventer, woningcorporaties en provincie Overijssel werken samen aan natuurvriendelijk isoleren

31 okt 2024

Deventer heeft als eerste gemeente in Overijssel van de provincie een gebiedsgerichte omgevingsvergunning voor isolatiewerkzaamheden gekregen. Deze geldt voor de hele bebouwde kom van de gemeente Deventer. Dit betekent dat huiseigenaren die hun huis willen isoleren, zelf geen vergunning hoeven aan te vragen bij de provincie. Dat scheelt tijd, maar ook geld. Duur onderzoek naar beschermde diersoorten in huis komt hiermee te vervallen voor particulieren die willen isoleren.

Ook woningcorporaties gaan gebruik maken van deze gebiedsgerichte omgevingsvergunning. Samen met de gemeente zetten zij in op de groei van beschermde soorten als gierzwaluw, huismus en vleermuis. Gedeputeerde Tijs de Bree: “Energiekosten blijven stijgen en het loont om je huis goed te isoleren. Dankzij deze gebiedsgerichte omgevingsvergunning is het voor huiseigenaren en woningbouwcorporaties makkelijker en goedkoper geworden. Deventer is de eerste in onze provincie, er volgen er meer want vrijwel alle gemeenten in Overijssel zijn hiermee bezig. Daar ben ik blij mee.”

Vergunning
De afgelopen jaren zijn de beschermde vleermuis- en vogelpopulaties in de bebouwde kom van de Deventer door ecologen onderzocht. Op basis hiervan is een soortenmanagementplan (SMP) opgesteld. Daarin staat beschreven hoe we deze populaties de komende 10 jaar versterken terwijl we gelijktijdig blijven isoleren en renoveren. Op grond van dit SMP heeft de provincie Overijssel de gebiedsgerichte vergunning afgegeven.

Voor particulieren betekent dit dat van buitenaf isoleren van hun spouw en dak altijd moeten worden gedaan door een bedrijf dat dit natuurvriendelijk doet. Isolatiebedrijven moeten hiervoor een training volgen, waarna zij een certificaat ontvangen. Op de website van het isolatiebedrijf is te zien of zij dit certificaat hebben. Of kijk op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.

Natuurvriendelijk isoleren
Natuurvriendelijk isoleren betekent dat het isolatiebedrijf het huis altijd eerst natuurvrij maakt voordat er geïsoleerd wordt. Zij zorgen ervoor dat er geen vleermuizen en vogels meer in het huis aanwezig zijn. Dit kan van half tot eind maart en in augustus tot en met oktober gedaan worden. Pas daarna kan er geïsoleerd worden zonder dieren te doden en hun nesten te vernielen.

Na afloop moet gezorgd worden voor een verblijfplaats voor de dieren om naar terug te kunnen keren. Voor elke diersoort zijn er meerdere kant en klare nestkasten op de markt die ingemetseld of aan de muur bevestigd kunnen worden.

Samenwerking
De woningcorporaties EigenBouw, ieder1, rentree en De Marken en de gemeente werken de komende 10 jaar samen aan de versterking van de vleermuis- en vogelpopulatie in de gemeente. Dit doen zij door samen op te trekken in de monitoring van de populaties en te zorgen voor extra verblijfplaatsen voor de beschermde diersoorten. Op 22 oktober hebben zij daarvoor een intentieovereenkomst getekend. Hiervoor krijgt Deventer subsidie van de Rijksoverheid.