Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Meer ruimte voor natuur dankzij de Nationale Postcode Loterij

30 januari 2004
Op het Goedgeldgala dat gehouden is op 29 januari 2004 hebben de provincialeLandschappen maar liefst EUR 12.500.000,- ontvangen van de NationalePostcode Loterij. Het Utrechts Landschap is een van de 12 provincialeLandschappen. Door deze bijdrage heeft Het Utrechts Landschap demogelijkheid actief aan de slag te gaan in het oosten van de provincieUtrecht. Landgoed Stoutenburg, nabij Amersfoort, is het project dat dit jaardankzij geld van de Nationale Postcode Loterij zal worden uitgewerkt.Twee jaar geleden is dankzij eenzelfde bijdrage van de Nationale PostcodeLoterij een aankoop gedaan van gronden bij het landgoed Stoutenbrug. Ditjaar zal actief gewerkt gaan worden aan een nieuwe wandelpaden structuur enhet maken van een herbestemming voor bepaalde gebouwen.

Naast de bijdrage aan de provinciale Landschappen heeft de NationalePostcode Loterij ook een fonds opgezet voor versterking van de EcologischeHoofdstructuur. Dit fonds bedraagt maar liefst EUR 8.500.000,-.Natuurbeschermingsorganisaties kunnen door een bijdrage aan dit fonds actiefwerken aan het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur, het masterplanvan een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden in Nederland.Collega natuurbeschermingsorganisatie het Flevolandschap kan door een extrabijdrage, naast de eerder genoemde bijdrage aan de provinciale Landschappen,van EUR 3.200.000,-, dit jaar de redding van Schokland ten uitvoer brengen.Met deze genereuze bijdrage kan het Flevolandschap onder andere de laatsteresterende 60 hectare landbouwgrond van het eiland aankopen. Het voormaligeZuiderzee-eiland dreigt door verdroging in de bodem van de Noordoostpolderweg te zakken. Schokland is een exemplarisch onderdeel van de EcologischeHoofdstructuur in Nederland en door UNESCO in 1996 als eerste Nederlandselocatie op de werelderfgoedlijst geplaatst.

De Nationale Postcode Loterij is de goededoelenloterij voor mens en natuur.In totaal heeft de Postcode Loterij over 2003 een inleg gerealiseerd van 362miljoen euro. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van 2002 toen de inleg338 miljoen euro was. Zestig procent van de totale inleg, te weten maarliefst 217 miljoen euro, verdeelt de Postcode Loterij in 2003 over haar 45goededoelenorganisaties. In de Postcode Loterij spelen 2,5 miljoenhuishoudens mee, met in totaal ruim 4 miljoen loten.