Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Kokkelvisserij moet getoetst aan Europese wetgeving

30 januari 2004
De kokkelvisserij in de Waddenzee moet getoetst worden aanEuropese wetgeving over vogelbescherming. Met deze uitspraak van deadvocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg hebben tweemilieuverenigingen die de kokkelvisserij aan banden willen leggen, eeneerste overwinning geboekt. De advocaat-generaal deed zijn uitspraak donderdag. Een definitief vonnisvolgt later als het Europees Hof van Justitie een oordeel velt. Meestalvolgt het Hof de opinie van de advocaat-generaal. Als dat ook dit keergebeurt, wil dat overigens nog niet zeggen dat de jaarlijkse vergunning voorde kokkelvissers meteen verboden wordt. Maar het ministerie van Landbouwmoet dan bewijzen dat de kokkelvisserij niet in strijd is met de strengeEuropese vogelwet en de Habitat-richtlijn.

De Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee en de NederlandseVereniging tot Bescherming van Vogels hadden een zaak aangespannen tegen hetministerie. Kokkelvissers krijgen elk jaar een vergunning voor hunactiviteiten. De verenigingen betogen dat er te weinig kokkels overblijvenvoor de eidereenden.

Aangezien de Waddenzee is aangemerkt als beschermd gebied voor vogels,moeten de vergunningen onderworpen zijn aan vogelwetten van de EU, betogende organisaties. Het ministerie meende echter dat de jaarlijkse vergunningeen voortzetting is van een reeds lang bestaande praktijk. Daarop spanden demilieuverenigingen de zaak aan bij de Raad van State, die vervolgens aan hetHof vroeg een oordeel uit te spreken over de vraag of de Habitat-richtlijnhier van toepassing was.

Ankie Woudstra van de Waddenvereniging zegt in een reactie:'Beter had de uitspraak wat ons betreft niet kunnen zijn.' Daarbij doelt zijook op het oordeel van de advocaat-generaal op een aantal aanvullende vragendie de Raad van State had voorgelegd. Zo zou een economische activiteit alsde kokkelvisserij verboden kunnen worden als deze een 'significante' invloedop de natuur in het gebied heeft.

De Europese Commissie had de neiging de regel zo uit te leggen dat iets nietzo snel significant is. Tot grote tevredenheid van de Waddenverenigingbepaalt de advocaat-generaal nu dat al van 'significant' sprake is indien erschadelijke gevolgen voor de natuur zijn waar te nemen. Woudstra gaat ervanuit dat een verbod op kokkelvisserij in de Waddenzee niet kan uitblijven.