Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


GS Drente stellen kaart Wet ammoniak en veehouderij vast

4 februari 2004

Gedeputeerde staten van Drenthe hebben de kaart Wet ammoniak en veehouderij (Wav) definitief vastgesteld. De kaart geeft een overzicht van gebieden die gevoelig zijn voor verzuring en die in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) liggen. De Wet ammoniak en veehouderij is van kracht binnen een zone van 250 meter rondom deze natuurgebieden. De kaart is door de provincie gemaakt in opdracht van het rijk en ligt vast in de Wet ammoniak en veehouderij. De wet werd op 8 mei 2002 van kracht. Uitbreidingsplannen van veehouders worden door gemeenten getoetst aan deze wet.

De kaart is met grote zorgvuldigheid en in samenwerking met diverse organisaties opgesteld, waaronder NLTO, Milieufederatie Drenthe en de Drentse gemeenten. Gedeputeerden Edelenbosch en Dijks stellen gezamenlijk: 'Gezien de grote gevolgen die de nieuwe wet kan hebben voor een individuele veehouder, zijn wij tevreden dat we nu de kaart op deze wijze hebben kunnen vaststellen. De sector heeft nu eindelijk duidelijkheid over de gevolgen van de nieuwe wet. Bovendien hebben we op een verantwoorde wijze invulling gegeven aan de maatschappelijke wens om maatwerk te leveren voor grensgevallen, zonder het principe van de EHS geweld aan te doen. De NLTO en de Milieufederatie hebben inmiddels hun waardering hiervoor uitgesproken.'

Interim-wet
In de situatie van vóór 1 januari 2002 had vrijwel de gehele veehouderij in Drenthe in meer of mindere mate te maken met de Interim-wet ammoniak en veehouderij (Iav) als toetsingskader bij bedrijfsuitbreiding. In de nieuwe situatie worden 37 à 55 veehouderijen beperkt in hun uitbreidingmogelijkheden (minder dan 2% van het totaal aantal veehouderijen in Drenthe). Ze mogen niet meer ammoniak uitstoten dan waarvoor ze nu een vergunning hebben. Alleen door extra te investeren in emissiearme maatregelen kunnen deze veehouderijen nog uitbreiden. Deze cijfers zijn afkomstig uit het rapport "Onderzoek 250 meter zone EHS Drenthe" (NLTO-projecten, juni 2003), dat op verzoek van de statencommissie Milieu, Water en Groen is opgesteld. Door de commissie was in haar vergadering van 6 januari 2003 om de uitvoering van dit 'stappenplan' gevraagd.

Grensgevallen
Door GS is de aanbeveling uit het rapport dat grensgevallen (de stal wordt doorsneden door de 250 meter grens) zouden moeten worden opgelost, overgenomen. Uiteindelijk worden met dit besluit nog eens 15 veehouderijen (grensgevallen) geholpen, doordat zij - door aanpassen van de EHS - buiten de werkingssfeer van de Wet ammoniak en veehouderij komen. Elders in Drenthe wordt deze natuur gecompenseerd met 200% door de aanleg van 7,5 hectare nieuwe natuur. GS hebben hiervoor provinciale middelen beschikbaar gesteld.Op basis van de ontvangen zienswijzen waren inhoudelijke gronden aanwezig voor aanpassingen van de ontwerpkaart in het voortraject. In de (ontwerp)kaart Wet ammoniak en veehouderij, die op 6 januari 2003 in de statencommissie MWG is besproken, waren deze wijzigingen al doorgevoerd. Hierdoor zijn toen al 11 veehouderijen buiten de werkingssfeer Wav komen te liggen.

Samenwerking
Door een goede samenwerking met de gemeenten is voor heel Drenthe één kaart gemaakt, waardoor nu een provinciedekkend beeld beschikbaar is. De gemeenten blijven - net zoals op basis van de oude Interim-wet ammoniak en veehouderij - bevoegd gezag voor het verlenen van vergunning aan veehouders. De 250 meter zone op de kaart is dan ook indicatief en alleen ter informatie toegevoegd. De gemeenten bepalen uiteindelijk de exacte afstand. De kaart Wet ammoniak en veehouderij (een overzichtskaart voor heel Drenthe en 8 detailkaarten) ligt in het provinciehuis en op alle gemeentehuizen in Drenthe vanaf 10 maart a.s. ter inzage. Vanaf die datum kunnen de gemeenten lopende vergunningaanvragen - die afhankelijk waren van het besluit van GS - afhandelen.

De kaart Wav is ook te raadplegen via www.drenthe.nl. Door middel van het invoeren van de postcode kan tot op detail worden vastgesteld welke gebieden te maken hebben met de wet.