Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Bedrijven geschokt over reikwijdte vogelrichtlijn

4 februari 2004

Bron: Het Financieele Dagblad

Het Nederlandse bedrijfsleven reageert onthutst op een uitspraak van deadvocaat-generaal bij het Europees Hof dat de kokkelvisserij op de Waddenzeemoet worden getoetst aan de Europese vogelrichtlijn.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat ook anderebestaande economische activiteiten, zoals de exploitatie van jachthavens,onderworpen worden aan deze Europese regelgeving. Tot nu toe werd aangenomendat alleen nieuwe bedrijvigheid gebonden is aan de Vogelrichtlijn, die geldtvoor 20% van het Nederlandse grondgebied.

De advocaat-generaal beschouwt de kokkelvisserij niet als een bestaandeactiviteit, maar als 'plan of project', aangezien hiervoor jaarlijks eenvergunning nodig is. In geval van een 'plan of project' is een toetsing aande Vogelrichtlijn vereist. Dit kan ertoe leiden dat deze visserijactiviteitaan banden wordt gelegd.

Secretaris Fokke Veenema van MKB-Nederland zegt geschokt te zijn over deuitleg die de advocaat-generaal aan de richtlijn geeft. 'We komen van kwaadtot erger als ook bestaande zaken onder de richtlijn komen te vallen. Het isal moeilijk genoeg voor sectoren zoals recreatie en toerisme om zich teontplooien. Uitbreiding is heel lastig door de regelgeving. We hebben onssteeds in alle toonaarden verzet tegen een stringente implementatie van derichtlijn.' De uitspraak van de advocaat-generaal dreigt nu ondernemers tetreffen die al jaren op een vaste plek hun bedrijf uitoefenen. 'Dat is aanniemand uit te leggen', zo stelt Veenema.

Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW vindt dat de advocaat-generaal te verdoorschiet in zijn oordeel over de toepassing van de richtlijn. 'Het begripbestaande activiteit wordt hiermee uitgehold', verklaart Jan van den Broek,adviseur milieurecht van VNO-NCW. Hij vreest dat overheden nu zullen kiezenvoor vergunningen met een beperkte looptijd. 'Het zou een gemakkelijkemanier zijn om allerlei bedrijvigheid aan de zware toets van deVogelrichtlijn te onderwerpen.' Dit zou volgens hem neerkomen op eenoprekking van de Europese regels, aangezien deze alleen bedoeld zijn omnieuwe activiteiten in de beschermde gebieden te beoordelen. De Tilburgse hoogleraar Europees en internationaal milieurecht JonathanVerschuuren wijst erop dat lidstaten in de EU al sowieso de verplichtinghebben om de toestand van beschermde gebieden in de gaten te houden. Als denatuur te veel te lijden heeft van economische activiteiten, moetenoverheden ingrijpen. Dat blijkt uit een eerder vonnis van het Europees Hofwaarbij Ierland werd veroordeeld vanwege overbegrazing door schaapskuddes.

Met de uitspraak van de advocaat-generaal is de regelgeving volgensVerschuuren 'iets verder op scherp' komen te staan. Maar dit betekent nietdat ondernemers, werkzaam in gebieden die onder de Vogelrichtlijn zijngebracht, zonder meer een toets kunnen verwachten. Bestaande bedrijvigheidwaarvoor geen nieuwe vergunning nodig is, blijft buiten schot, bevestigt deTilburgse hoogleraar.